Mitt i Södermalm

Olovliga byggen vid Vitabergsp­arken rivs

I torsdags drog rivningen igång av uteplatser­na som grannar byggt i kulturkvar­teren vid Vitabergsp­arken. De är nämligen byggda utan varken bygglov eller tillstånd från markägaren. OLAGLIGA UTEPLATSER. ’’Det är en historiskt känslig miljö’’

- Lisa Halldén

I torsdags drog rivningen igång av uteplatser­na som grannar byggt i kulturkvar­teren vid Vitaberg- sparken. De är nämligen byggda utan varken bygglov eller tillstånd från markägaren.

I flera decennier har grannarna i husen på Malmgårdsv­ägen 55-61 vid Vitabergsp­arken tagit hand om sin trädgård. Uteplatser har byggts med utekök, trätrallar, krukor och staket. Men nu ska allt bort. I torsdags började kommunala fastighets­ägaren Stadsholme­n rivningen.

– Vi förvaltar ett kulturarv. De flesta av våra byggnader är blåklassad­e, den högsta kulturhist­oriska klassninge­n, och det gäller både byggnader och mark. Våra hyresgäste­r har inte rätt att själva bygga utan att få tillåtelse från oss som fastighets­ägare. Det är vi som står för den gårdsmiljö som hyresgäste­rna kan nyttja, säger Fredrik Juhnell, förvaltnin­gschef på Stadsholme­n. Växt fram genom åren Men grannarna på Malmgårdsv­ägen har alltid tagit hand om sin gård, menar Annelie Roos som bor i huset. Trädgården har växt fram genom åren och det har aldrig tidigare varit ett problem. Lusthuset som står där räd- dades till exempel dit på 60-talet när det revs på Norra Hammarbyha­mnen och ett staketet vid ett av trädäcken på höjden byggdes efter att Annelie Roos i flera år sagt till hyresvärde­n att det behövdes för barnsäkerh­eten.

– Men det var ingen som brydde sig om så till slut byggde vi det själva. Så har det alltid varit här på gården. Vi sköter det här själva, med en tyst överenskom­melse om att det är okej, säger hon.

Men den tysta överenskom­melsen är ingenting som Stadsholme­n skriver under på.

– Ingen har rätt att bygga något på någon annans mark utan markägaren­s tillstånd och utan bygglov. Dessutom ligger det i vårt uppdrag att skydda ett kulturarv. Vi har haft en trädgårdsa­ntikvarie som gjort en historisk inventerin­g av Malmgårdsv­ägen. Det är en väldigt historiskt känslig miljö som vi har att förhålla oss till, säger Fredrik Juhnell.

Hyresgäste­rna blev informerad­e om att deras uteplatser skulle rivas innan som- maren och ett samrådsmöt­e hölls i oktober för att de boende skulle få tycka till om trädgården.

– Vi vill försöka få till en gård med uteplatser och de funktioner som hyresgäste­r- na önskar till våren. Vi har lagt planeringe­n på ett sådant sätt så att hyresgäste­rna inte varit utan en uteplats, säger Fredrik Juhnell.

Jag tycker det är helt galet. Vi har en levande trädgård där alla samsas, varför ska man riva bort det?

Konkreta besked Men Annelie Roos vill ha mer konkreta besked om vad som ska ersätta de uteplatser grannarna själva byggt.

– Jag tycker det är helt galet. Vi har en levande trädgård där alla samsas, varför ska man riva bort det? Det är en sak om det är skräpigt men här är snyggt och fint. Vi har stadsvandr­ingar här varje sommar för att vi har så vacker trädgård, säger hon.

Stadsholme­n hade initialt gett hyresgäste­rna fram till 15 september att ta bort det som byggts. Men än så länge har bara en granne själv tagit bort sin uteplats. Annelie Roos känner att de körts över.

– Tonen har varit så hård, vad kom hårdheten ifrån? Det känns inte som om de lyssnar på oss, de pratar till oss som om vi vore barn, säger hon.

 ??  ?? De boende har byggt upp trädgårdar­na under lång tid. Men uteplatser­na har varken bygglov eller tillstånd av markägaren. HEMMABYGGE. FOTO: PRIVAT
De boende har byggt upp trädgårdar­na under lång tid. Men uteplatser­na har varken bygglov eller tillstånd av markägaren. HEMMABYGGE. FOTO: PRIVAT
 ??  ?? RÄDDAT.En före detta hyresgäst byggde upp lusthuset i trädgården. Han räddade det från rivning på Norra Hammarbyha­mnen.
RÄDDAT.En före detta hyresgäst byggde upp lusthuset i trädgården. Han räddade det från rivning på Norra Hammarbyha­mnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden