Mitt i Södermalm

Abdiwahab gör skillnad för nyanlända på Vintertull­en

”Alla kan bli socionomer, men socialarbe­tare är man från hjärtat”. Det säger Abdiwahab Jirde – projektsam­ordnaren på Södermalm som gör mer än bara samordnar.

- Text: Lisa Halldén | Foto: Sacharias Källdén

–H affar man barnen, då haffar man föräldrarn­a, säger Abdiwahab Jirde och öppnar en liten plåtask, till bredden full av godis.

– Och så här haffar man barnen, säger han med ett skratt.

Vi är i hans kontor, på fjärde våningen på Vintertull­en, äldreboend­et på Södermalm som blev boende för nyanlända för ett år sedan. På väggarna har han signerade MMA-bilder – ”jag är ett stort fan” – och i bokhyllan står det romaner av bland annat Theodor Kallifatid­es, Marianne Fredriksso­n och Dan Brown. Det är böcker som Abdiwahab har fått från olika håll och som de som kommer på besök kan låna. Men oftast kommer barnen för godiset.

– Det viktiga är att de känner sig välkomna. Och det är barnen och kvinnorna som måste lyftas fram. Är kvinnorna starka så bygger det familjen. En mamma som mår bra ger en familj som mår bra. Men för att kunna

må bra behöver många som bor på Vintertull­en hjälp, menar han.

– Alla har saker i ryggsäcken. Mitt jobb är att rätta till ryggsäcken så att den inte blir så tung, säger han.

En familj han har hjälpt med ryggsäcken är Obah Shiek och Mawlid Usman, med barnen Ifrah, fem år, och

Det han har gjort för oss i familjen, det är för stort för ord.

Ayanle, ett år.

De har flytt från Etiopien och flyttade in i Vintertull­en i somras. Ingen av dem kan läsa eller skriva och på grund av järnbrist under graviditet­en har Ayanle en medfödd hjärnskada.

– När de kom hit hade de inte ordentlig medicin till den här lilla grabben. Han hade 30 kramper om dagen, han var nästan apatisk. Och titta, nu sitter han här och skrattar. Det finns hjälp att få men man måste veta var man ska vända sig, säger Abdiwahab.

Orden stockar sig i halsen när Ayanles pappa Mawlid ska berätta om Abdiwahab.

– Det han har gjort för oss i familjen, det är för stort för ord.

Han tar ett djupt andetag och fortsätter.

– Han har varit ett stöttepela­re för mig under min tid i Sverige, han har varit en ledare för en blind människa. Jag är tacksam över att en sådan människa har kommit in i mitt liv, säger han.

Hans ord får tårarna att rinna nedför kinderna på Abdiwahab.

– Det är det här som är drivkrafte­n, att hjälpa utsatta människor. Om jag inte hjälper dem, vem kommer då göra det? Jag kan inte släppa dem, säger han. Hjälpen som behövs

är ofta praktisk – papper som ska skrivas på, intyg som ska samlas in, kontakter som ska tas – men lika ofta handlar det om att hålla andan uppe när frustratio­nen växer.

Till exempel hos Abdullatif Sharabi från Syrien. Han tycker att Stockholm är fel plats för honom, eftersom det här finns mängder av svenskar som konkurrera­r om jobb och bostäder.

– Vi flyttades hit från Värmland och där hade jag jobb, som översättar­e. Här bor vi fyra vuxna i ett rum och det är svårt att få jobb. Jag hade haft fler möjlighete­r om jag hade kunnat bo kvar i Värmland, säger han.

Systemen för integratio­n och migration har utmaningar, det håller Abdiwahab håller med om. Men det är viktigt att veta att varje steg leder framåt.

– Har du viljan så klarar du dig i Sverige. Här har vi trygghet, tak över huvudet och mat i magen. Det finns utmaningar men det är ett fantastisk­t

 ??  ??
 ??  ?? GLÄDJE. ”Jag behöver inte synas. Men mitt jobb ska synas”, säger Abdiwahab Jirde, projektsam­ordnare på Vintertull­en. Här tillsamman­s med Hamda Hersi, Badul Hassen och Mawlid Usman.
GLÄDJE. ”Jag behöver inte synas. Men mitt jobb ska synas”, säger Abdiwahab Jirde, projektsam­ordnare på Vintertull­en. Här tillsamman­s med Hamda Hersi, Badul Hassen och Mawlid Usman.
 ??  ?? ”Jag är så glad att jag får berätta för Abdiwahab Jirde hur mycket han betytt för vår familj” säger Mawlid Usman, här tillsamman­s med sin fru Obah Shiek och barnet Ayanle, ett år. STÖD.
”Jag är så glad att jag får berätta för Abdiwahab Jirde hur mycket han betytt för vår familj” säger Mawlid Usman, här tillsamman­s med sin fru Obah Shiek och barnet Ayanle, ett år. STÖD.
 ??  ?? Att se till att de mänskliga rättighete­rna efterlevs har alltid varit Abdiwahab Jirde drivkraft. När han själv kom till Sverige som 21-åring från Somalia hamnade han i en flyktingsl­uss i Kalmar. ”Det var inte en människovä­rdig plats. Så vi organisera­de oss och protestera­de. Jag vill att de jag möter ska ta styrka från sånt, att inte ta någon skit. Vi är flyktingar men vi har mänskliga rättighete­r och skyldighet­er”, säger Abdiwahab. STREJK.
Att se till att de mänskliga rättighete­rna efterlevs har alltid varit Abdiwahab Jirde drivkraft. När han själv kom till Sverige som 21-åring från Somalia hamnade han i en flyktingsl­uss i Kalmar. ”Det var inte en människovä­rdig plats. Så vi organisera­de oss och protestera­de. Jag vill att de jag möter ska ta styrka från sånt, att inte ta någon skit. Vi är flyktingar men vi har mänskliga rättighete­r och skyldighet­er”, säger Abdiwahab. STREJK.
 ??  ?? Abdiwahab Jirde.
Abdiwahab Jirde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden