Mitt i Södermalm

Förskola på innergård stör grannar

-

Vi förhåller oss alltid till reglerna i hyresavtal­en. Vid tidigare klagomål tog vi exempelvis bort barnens skramliga cyklar.

Grannar blir störda av förskoleba­rnens gråt och skrik när de vistas på den gemensamma innergårde­n. Trots att förskolan på Södermalm redan gjort anpassning­ar ger sig inte boende i huset. Trots tidigare anpassning­ar får förskolan Villekulla på Maria Prästgårds­gata nya kritik från grannar i huset. Efter tidigare påtrycknin­gar från de boende uppdaterad­es hyreskontr­aktet för en tid sedan. Då förbjöds cykelåknin­g och bollspel på den gemensamma innergårde­n. Nu är det förskoleba­rnens gråt och skrik grannar stör sig på.

Boende har hört av sig till Hyresgästf­öreningen, vilket resulterat i att fastighets­förvaltare­n lämnat in ett nytt klagomål till Södermalms stadsdelsf­örvaltning. Se över utomhusrut­iner ”De blir störda av hög ljudnivå i form av skrik och gråt från verksamhet­ens barn då de vistas ute på innergårde­n. Vi ber er se över Era utomhusrut­iner så även våra boende kan nyttja gården dagtid”, står det i klagomålet.

Britt-Marie Hedberg, förskolech­ef på förskolan Villekulla, berättar att det inte är helt ovanligt att förskolor på Södermalm får klagomål från grannar. Det kan gå en tid sen kanske det flyttar in nya boende som inte är vana vid ljudbilden eller har andra behov.

– Vi förhåller oss alltid till reglerna i hyresavtal­en. Vid tidigare klagomål tog vi exempelvis bort barnens skramliga cyklar, säger BrittMarie Hedberg.

En stor del av förskolan Villekulla­s verksamhet sker utomhus. Britt-Marie Hedberg understryk­er att de för det mesta går till parker i området, både för barnens skull men också för att de inte ska störa grannarna.

– Så det låter antagligen mest när föräldrarn­a hämtar och lämnar barnen under morgonen och på eftermidda­gen, säger hon. Fastighets­ägaren ansvarig Zeljko Kranic, chef för den juridiska enheten på Hyresgästf­öreningen, menar att det är fastighets­ägaren som har yttersta ansvaret för att se till att de boende inte störs. Därför menar han att fastighets­ägaren och förskolan gemensamt måste hitta en lösning på problemet.

– Jag tycker inte att det ska vara skillnad om störningar­na kommer från en förskola eller någon annan verksamhet. De som bor där ska kunna nyttja sina lägenheter utan att vara utsatta för störningar, säger Zeljko Kranic. Elin Jonsson 073-600 69 03 elin.jonsson@direktpres­s.se

 ??  ??
 ??  ?? Förskolan Villekulla på Maria Prästgårds­gata har tidigare anpassat sig efter grannars önskemål. Nu får de klagomål över att barnen gråter och skriker. KLAGOMÅL. FOTO: ELIN JONSSON
Förskolan Villekulla på Maria Prästgårds­gata har tidigare anpassat sig efter grannars önskemål. Nu får de klagomål över att barnen gråter och skriker. KLAGOMÅL. FOTO: ELIN JONSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden