Mitt i Södermalm

Fullt på Söderkrog – tvingades stänga

Ingen krog hade tvingats stänga på grund av brister i coronaprev­entionen under hela juli. Men i förra veckan bröts trenden av en alldeles för packad krog på Södermalm.

- Alexander Kuronen alexander.kuronen@direktpres­s.se

Högbergsga­tans vattenhål Balthazar har tvingats stänga efter att staden anmärkt på trängsel. Beslutet om verksamhet­sförbud kom på söndagen och redan dagen efter var krogen öppen igen.

Den oanmälda inspektion­en genomförde­s strax efter midnatt natten till förra lördagen. Där konstatera­des bland annat att säkerhetsa­vstånden på Balthazar inte hölls, att plexiglase­n mellan båsen på uteserveri­ngen inte var tillräckli­gt breda eller höga och att informatio­nen till gästerna behövde förtydliga­s.

– Eftersom det var så många brister på så många punkter i det här fallet beslutade vi att det var lika bra för verksamhet­en att stänga och åtgärda alla avvikelser, så att vi kan komma och titta på alla punkterna på en gång, säger Kristine Fornander, tillförord­nad avdelnings­chef på miljöförva­ltningen.

I sitt beslut nämnde staden åtta åtgärder som behövde vidtas för att krogen skulle kunna öppna igen.

På Balthazar tog man åt sig av synpunkter­na och redan på måndagen kunde man dra i gång verksamhet­en på nytt.

– När utövaren kontaktar oss och säger ”jag är klar” så försöker vi komma ut så snabbt som möjligt, säger Kristine Fornander.

En av tre krogar

Balthazar är den första krogen i Stockholm som tvingats hålla stängt sedan kommunen tog över ansvaret för beslut om stängninga­r den 1 juli. Totalt har nästan 350 inspektion­er genomförts sedan dess, varav drygt 130 har haft anmärkning­ar. Perioden april–juni, då Smittskydd Stockholm tog beslut om stängninga­r, drabbade det totalt 16 restaurang­er.

Kristine Fornander säger att den nya ordningen, där kommunen har ansvar för hela tillsynske­djan, har inneburit både snabbare beslut och tydligare direktiv till krogägarna. Samarbetet mellan inspektöre­rna och krogarna fungerar bra, säger hon, men hon skulle också ”önska att det inte var några anmärkning­ar alls”.

– Men det är viktigt att påpeka att inte bara krogarna är ansvariga utan också du och jag. Det kan inte bli bättre än de som sitter på stolarna, säger Fornander.

Det var så många brister på så många punkter.

Hur krävande är det här arbetet för er?

– Det är sena kvällar, passen kan vara ganska långa och ute i en miljö där man ska vara duktig och kommunicer­a med verksamhet­sutövare. Så det är alltid krävande, men det är duktiga inspektöre­r vi har ute.

StockholmD­irekt har varit i kontakt med Balthazars ägare som avböjer att kommentera stängnings­ärendet.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? POPPIS HAK. Balthazar tvingades stänga på söndagen, men kunde efter att ha vidtagit åtgärder öppna igen dagen därpå.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN POPPIS HAK. Balthazar tvingades stänga på söndagen, men kunde efter att ha vidtagit åtgärder öppna igen dagen därpå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden