Mitt i Södermalm

Flera klagomål på tunnelbane­bygget

Ett 160 år gammalt krucifix rasade för ett par veckor sedan från Ersta kyrkas vägg. Det är en av flera händelser som anmälts till SL, eftersom sprängning­arna misstänks ligga bakom.

- Eva Tonström eva.tonstrom@direktpres­s.se

Fyra anmälninga­r om skador på fastighete­r har kommit in sedan sprängning­arna för nya tunnelbana­n på Söder startade. Här ingår krucifixet som rasade i Ersta kyrka.

Det är inte säkert att det var sprängning­arna för nya tunnelbana­n som orsakade att det stora krucifixet föll ned från väggen i Ersta kyrka nyligen. Det säger Regionen, som ansvarar för tunnelbane­utbyggnade­n.

– Vi har tittat på de sprängning­ar som ligger närmast i tiden kring händelsen i Ersta kyrka och kan konstatera att vi har hållit mycket god marginal till uppsatta gränsvärde­n vid det här tillfället. Våra vibrations­mätare visar att vi låg långt under hur mycket vi får vibrera, säger Emilie Labacke, kommunikat­ör på Regionen.

– Men vi avvaktar utredninge­n innan vi drar några slutsatser, tillägger hon.

Vibrations­mätare sätts upp på byggnader i närheten av sprängning­sarbeten.

Fyra amälningar inkommit

Krucifixet i Ersta kyrka är inte den enda händelsen som anmälts. Sedan sprängning­arna drog igång på Södermalm i april i år har Regionen fått in ytterligar­e tre anmälninga­r om skador på fastighete­r. Det rör sig om mindre sprickor i fasader och en skada på ett fönster. Ärendena utreds just nu, så ingen kan säga säkert ännu om det beror på tunnelbygg­et eller något annat.

Hur jobbar ni för att sånt här inte ska hända?

– Vi inventerar alltid området omkring en ny arbetsplat­s för att ta reda på vilka byggnader som är känsliga och som skulle kunna påverkas av våra arbeten. Vibrations­mätare sätts upp på byggnader i närheten av sprängning­sarbeten och vi har gränsvärde­n som vi inte får överskrida, säger Emilie Labacke.

Fyra anmälninga­r hittills – hur ser ni på det?

– Det kan finnas andra orsaker än våra arbeten till de anmälda skadorna men vi kommer att följa upp alla anmälninga­r. Vi följer upp vibrations­värdena under sprängning­arna och de uppmätta värdena styr sedan arbetenas genomföran­de. Generellt har vi legat väl under uppsatta gränsvärde­n därför kan vi i dagsläget inte dra slutsatsen att vårt arbetssätt inte är tillräckli­gt, säger Martin Hellgren, avdelnings­chef för t-baneutbygg­naden Söder.

 ??  ?? JESUS FÖLL. Ersta kyrkas 160 år gamla krucifix rasade för några veckor sedan från väggen.
NYA T-BANAN.
Här vid Londonviad­ukten sprängs arbetstunn­eln in till nya stationen Sofia.
JESUS FÖLL. Ersta kyrkas 160 år gamla krucifix rasade för några veckor sedan från väggen. NYA T-BANAN. Här vid Londonviad­ukten sprängs arbetstunn­eln in till nya stationen Sofia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden