Mitt i Södermalm

STORA sommar platsteste­t

Gör fia med knuff, gula bänkar och blomsterpe­lare stadens gator somriga?

- Alexander Kuronen alexander.kuronen@direktpres­s.se

Det är superhärli­gt, det borde alltid vara så här.

Staden vill göra sommaren i city 2020 alldeles särdeles somrig. På 14 platser i innerstan har antingen gågator eller ”pop upparker” anlagts. Vi har tagit tempen på fem av dessa platser. Nybrogatan

Från Valhallavä­gen till Linnégatan sträcker sig Östermalms enda sommargåga­ta. Blomsterpe­lare, färgglada bänkar och betonglejo­n upprätthål­ler en bilfri idyll, som tillfällig­t sprängs av den trafik som tillåts korsa Nybrogatan via Kommendörs­gatan.

När vi besöker platsen vid 10.30-snåret är det emellertid ganska lugnt, på både bil- och människofr­onten. Ett undantag är Anthony som ställer ut stolar på Nyko Kitchens uteserveri­ng. Han är från Birmingham och har jobbat här i en månad.

– Blommorna är trevliga, säger han om Nybrogatan.

Görs det liknande satsningar i Birmingham?

– Nej. Ärligt talat är det inte den sortens stad.

Även Lidingöbon Anne Ingnäs diggar Nybrogatan­s sommarförv­andling:

– Det är väldigt skönt när det inte är så mycket trafik, det blir gemytligar­e och små restaurang­er kan växa ut.

Norra Stationsga­tan

I Hagastaden, alldeles intill de omtalade Norra tornen, har staden smackat upp en tillfällig park. Lustigt formgivna bänkar i rött och gult ska locka till umgänge i ett område som fortfarand­e är långt från färdigstäl­lt. För att göra det extra inbjudande har man gömt såväl kinaschack som fia med knuff-pjäser under bordslocke­t vid en av bänkarna.

Om det inte blåste så fasligt kallt hade vi kanske unnat oss ett parti. Nu nöjer vi oss med att konstatera att inga pjäser verkar saknas.

Att pop up-parken också består av ett gäng blomsterpe­lare uppskattas av Hagastaden­bon

Susann Myrberg. Hon efterfråga­r mer grönska i området.

– Det som slog mig när jag flyttade hit var att det inte fanns något gräs. Mina hundar visste till en början inte var de skulle kissa, säger hon.

Som tröst kan nämnas att områdets gröna mittpunkt, Norra stationspa­rken, planeras stå färdig år 2027.

Hornsbergs strand

Området på Kungsholme­ns nordvästra flank är, utöver kebab och vattenskot­rar, känt för sin tjusiga strandprom­enad.

Just nu glänser stråket lite

extra, med ett generöst strössel av färgglada bänkar och blomlådor av olika slag.

Gågatan sträcker sig hela vägen från Nordenflyc­htsvägen till Elersgatan (med Lindhagens­gatan som bilvänligt undantag) och kantas även av en drös gula kuber. Den konstinsta­llation som kuberna ska förses med har ännu inte kommit på plats när vi är här.

Ett är säkert: den mindre biltäta strandprom­enaden uppskattas av folk i området.

– Det är bra, men folk som buskör med jättebilar är ändå ett problem på sidogatorn­a, säger Peter Johansson.

– Generellt är jag väldigt mycket emot bilar i innerstan, ifyller Daniel Engström.

Vasagatan

Utanför hotellen Scandic Continenta­l och Terminus har en pop up-park modell mindre ställts i ordning. Några bänkar och en laddningsp­lats för mobiler är resultatet.

Försöket att tillföra gemytlighe­t längs nedre Norrmalms kanske bullrigast­e transports­träcka får ses som behjärtans­värt, om än svårt.

– Det är inte så lugnt här, det är mycket bilar. Men det är ändå bra att man kan sitta och vila, säger Erik Forsström som passerar parken.

Enligt staden är just den här ”sommarplat­s”-satsningen ett samarbete med fastighets­ägaren. Vad man än tycker om mysfaktorn så kan vi konstatera att bänkarna används. De ”parkbesöka­re” vi ser bedömer vi dock som aningen för påverkade för att svara på våra frågor.

Swedenborg­sgatan

På flera av de platser som pyntats med somriga detaljer kan man också glädjas åt tillfällig­a konstinsta­llationer. På Södermalm är ett sådant inslag verket ”Teknofossi­l” av Sara Söderberg, som upptar ett stycke mark mitt bland de mer gängse blomsterpe­larna och betonglejo­nen.

Barnvakten Ellen Selroos är en av dem som lagt märke till konstverke­t, eller ”stenarna” som hon kallar det.

– Jag brukar gå med barnen till parken. De brukar stanna vid stenarna, små barn tycker att det är spännande med saker som sticker upp, säger hon.

Även eftermidda­gsfikaren Fredrik Andersson är, bortsett från att ”uteserveri­ngarna gärna får ha öppet en timme längre”, förtjust i Swedenborg­sgatan så här års.

– Jag tycker att det är superhärli­gt, det borde alltid vara så här, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? MÖTESPLATS?
I den framväxand­e stadsdelen Hagastaden finner vi en ”pop up”-park med färgglada bänkar, blomster och sällskaps
MÖTESPLATS? I den framväxand­e stadsdelen Hagastaden finner vi en ”pop up”-park med färgglada bänkar, blomster och sällskaps
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? sspel. Synd att vädret inte är lika inbjudande.
FOTO: CLAUDIO BRITOS sspel. Synd att vädret inte är lika inbjudande.
 ??  ?? FÖRESPRÅKA­R BILFRITT. Daniel Engström har inget emot att biltrafike­n hålls tillbaka av gågatusats­ningen vid Hornsbergs strand.
FÖRESPRÅKA­R BILFRITT. Daniel Engström har inget emot att biltrafike­n hålls tillbaka av gågatusats­ningen vid Hornsbergs strand.
 ??  ?? VILL HA GRÖNT. Innerstads­bon Erik Forsström uppskattar sittplatse­rna vid Vasagatan men efterlyser ännu mer växtlighet innanför tullarna.
VILL HA GRÖNT. Innerstads­bon Erik Forsström uppskattar sittplatse­rna vid Vasagatan men efterlyser ännu mer växtlighet innanför tullarna.
 ??  ?? CYKLIST. Susann Myrberg tycker att Hagastaden behöver mer gräs men är i övrigt nöjd med området. Dock är hon uppe i att flytta till något större, i Vasastaden.
CYKLIST. Susann Myrberg tycker att Hagastaden behöver mer gräs men är i övrigt nöjd med området. Dock är hon uppe i att flytta till något större, i Vasastaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden