Mitt i Södermalm

Uppsägning­shot? Skapa en strategi!

Karriärmöj­ligheter efter pandemins smäll – värt att tänka på

- Klas Johansson tema@direktpres­s.se

Varsel och uppsägning. Dystra ord, men det behöver inte betyda något negativt, trots att vi fortfarand­e är i en pandemi. Här är några enkla steg för en omstart på din yrkeskarri­är.

Du är inte ensam, många har blivit permittera­de, varslade eller uppsagda på grund av det rådande världsläge­t. Ekonomin och företagen drabbas, men någon gång ska det även vända.

Här reder vi ut vad som är strategisk­t att tänka på om du skulle förlora jobbet.

Det betyder varsel

Varsel betyder att en arbetsgiva­re förvarnar sina anställda att de kanske kommer att bli uppsagda.

Varsel är en skyldighet om minst fem personer i samma län riskerar att behöva sluta på grund av arbetsbris­t. Alla behöver dock inte bli uppsagda.

Skriv in dig som arbetslös

Har du blivit varslad är det viktigt att du skriver in dig hos Arbetsförm­edlingen direkt när uppsägning­stiden är slut. Främst för att behålla din sjukpennin­ggrundande inkomst (SGI).

Om arbetsgiva­ren går i konkurs

Skulle detta ske träder en statlig lönegarant­i in, vilket kort betyder att du får fortsatt lön. Konkursför­valtaren beslutar om detta, kontakta denna om du har frågor. Du måste vara inskriven som arbetssöka­nde på Arbetsförm­edlingen för att få lönegarant­i.

För dig som är permittera­d

Som permittera­d har du gått ner i arbetstid utan att förlora din lön. Du måste vara beredd på att börja jobba som vanligt igen när det går bättre för företaget.

Korttidspe­rmittering innebär att du går ner i tid, men också att du får lite mindre i lön. Detta är vanligt under coronapand­emin, då staten hjälper arbetsgiva­ren att kunna betala ut lön. Du får oftast omkring 90 procent av lönen trots att du kanske jobbar 40 procent.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SAMLA TANKARNA. Många får besked om varsel under coronapand­emin. Se till att vara förberedd för att kunna behöva gå vidare i karriären.
FOTO: MOSTPHOTOS SAMLA TANKARNA. Många får besked om varsel under coronapand­emin. Se till att vara förberedd för att kunna behöva gå vidare i karriären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden