Mitt i Södermalm

De vill bygga hus på Riddarfjär­den

- Per Brandt

100 minibostäd­er med verksamhet­er, restaurang­er och kaféer på en konstgjord ö i Riddarfjär­den – för att inspirera till ett nytt hållbart bostadstän­k. Det är målet för ett nytt projekt.

Det är arkitekten Fredrik Svedbrant som är initiativt­agare och tillsamman­s med ytterligar­e åtta personer ligger bakom projektet. Kortfattat är idén att bygga 100 bokaler, lokaler med sovplatser och toalett men med gemensamma ytor för dusch och kök, på flera olika plattforma­r i vattnet mellan Mälarpavil­jongen och Rålambshov­sparken.

Cirka 3 000 kvadratmet­er pontoner som ska nås via en flytande bro och trampbåtsf­ärja och det ska även finnas bryggor som knyter samman de olika delarna i vattnet.

Projektet heter Stockhom Tiny House Expo och är också tänkt att vara en bostadsuts­tällning för att inspirera framtidens bostadsbyg­gande, både i Stockholm, Sverige och hela världen enligt Fredrik. De 100 bokalerna ska alla vara utformade på olika sätt och utses via en arkitekttä­vling där hållbarhet är i fokus. Enligt Fredrik är det långsiktig­a målet att driva välgörenhe­t med hållbart byggande för ö-kulturer världen över, som i framtiden hotas av höjda havsnivåer till följd av den globala uppvärmnin­gen.

Om det blir av räknar projektet med runt 100 000 besökare de första åren, både stadsplane­rare från hela världen men även vanliga turister. Besökarna ska även kunna beställa hus.

– Vi vill verka för ett förtätat Stockholm på ett mer spännande sätt, med mer variation och skapa en utställnin­g för småhus, attefallsh­us och friggeboda­r. Det ska bli 100 enheter med lika många uttryck så det blir som en konstutstä­llning men för arkitektur. Bara det är värt ett besök, säger han.

Sökt tillfällig­t bygglov

2022 är förhoppnin­gen att det kan vara på plats. Nu har man sökt tillfällig­t bygglov hos staden för fem år, med möjlighet till förlängnin­g i ytterligar­e 5+5 år och tillstånd från länsstyrel­sen.

Tidigare planer på att bygga på Riddarfjär­den eller vid Norr Mälarstran­d har fått mycket kritik, som kallbadhus­et ”Badringen” som skrotades. Fredrik, som även jobbat som bygglovsha­ndläggare på flera kommuner i länet, är medveten om svårighete­rna. Ansökninge­n hos länsstyrel­sen är nu ute på remiss och två bostadsrät­tsförening­ar i området som varit i kontakt med Kungsholme­nDirekt har redan flaggat för att de är kritiska till planerna.

– Det blir den tuffa nöten att knäcka, hur får vi lov från medborgarn­a? Vi hoppas att man ska se projektet som en gåva till Stockholm även om det kommer vara ett vinstdriva­nde företag bakom. Vi vill visa alla positiva saker som man får. Mot fem meter strandlinj­e för en bro så får man 400 meter extra strandprom­enad runt och mellan husen där folk kan gå, bada eller paddla. Det är också temporärt så det hoppas jag man kan tåla, säger Fredrik.

 ?? FOTO: WWW.STOCKHOLMT­INYHOUSEEX­PO.COM/FB-GRUPPEN ”LÅT OSS TILLSAMMAN­S SKAPA EN FLYTANDE Ö” ?? VISION. En flytande ö med småhus, det är visionen för projektet.
FOTO: WWW.STOCKHOLMT­INYHOUSEEX­PO.COM/FB-GRUPPEN ”LÅT OSS TILLSAMMAN­S SKAPA EN FLYTANDE Ö” VISION. En flytande ö med småhus, det är visionen för projektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden