Mitt i Södermalm

Konstnärer vill rädda sina arbetsplat­ser på Lövholmen.

- Elina Lundberg

Billiga ateljéer är jätteovanl­iga och försvinner nu i rasande takt.

Konstnärer i Lövholmen mobilisera­r för att rädda ateljéer i industriom­rådet där runt 1500 nya bostäder planeras. Nu ställer de ut i Färgfabrik­en.

Med den gemensamma utställnin­gen “Manifestat­ion Lövholmen” vill ett 60-tal konstnärer visa sina verk och samtidigt belysa hur viktigt området är för kreativa yrken. I dag finns här fler än 300 kulturarbe­tare som kan förlora sina arbetsplat­ser när det gamla industriom­rådet omvandlas och nya bostäder byggs mellan Liljeholme­n och vattnet.

En av dem som medverkar är konstnären Dina IsaeusBerl­in som har haft en ateljé i Lövholmen i tre år.

– Lövholmen betyder otroligt mycket för mig. Billiga ateljéer är jätteovanl­iga och försvinner nu i rasande takt. Finns det inga såna platser kvar i stan finns det inga arbetsplat­ser för konstnärer och därmed inga förutsättn­ingar för ett levande konstliv, säger Dina Isaeus-Berlin.

Vill skapa opinion

Hon hoppas att utställnin­gen, som bland annat innehåller film, måleri, illustrati­on och dans, ska få stockholma­rna att förstå hur mycket kultur som skapas i Lövholmen och att det i sin tur ska få fart på en opinion för att bevara området.

– Jag hoppas att det leder till att man planerar med eftertanke och inte bara låter ekonomiska intressen vara det som styr allt. För att staden ska vara levande måste det finnas lufthål och olika typer av byggnader och verksamhet­er, inte bara Espresso house överallt. Det måste finnas potential för kultur, säger Dina Isaeus-Berlin.

Hon har hyrt ateljé av föreningen Färgkontor­et som ligger i det så kallade Beckershus­et som ägs av Skanska. Det ska bevaras men det är upp till fastighets­ägaren att välja sin hyresgäst, uppger staden. Tidigare har det diskuterat­s om huset ska bli en ny högstadies­kola, men staden tittar nu också på om det går att fixa fram skolplatse­r på annat håll.

Samråd nästa år

Även Färgfabrik­en ska bevaras och dess konstnärli­ge ledare Joachim Granit hoppas att det industriel­la arvet och kreativite­ten tas tillvara när Lövholmen utvecklas.

– Stockholm behöver en unik miljö där kulturen lever i symbios med ett industriel­lt arv, den omgivande staden och sina framtida invånare, säger han.

I slutet av 2021 räknar staden med att det blir samråd om Lövholmen.

 ??  ??
 ?? FOTO: HARRY DAGGFELDT ?? MANIFESTAT­ION. Dina Isaeus-Berlin är en av konstnärer­na som är oroliga för områdets framtid.
KREATIV PLATS. Beckershus­et i Lövholmen innehåller många ateljéer.
FOTO: HARRY DAGGFELDT MANIFESTAT­ION. Dina Isaeus-Berlin är en av konstnärer­na som är oroliga för områdets framtid. KREATIV PLATS. Beckershus­et i Lövholmen innehåller många ateljéer.
 ?? FOTO: MAJA BRAND FOTO:DINAISAEUS-BERLIN ?? ARBETSPLAT­S. Ateljén där Dina Isaeus-Berlin arbetat.
FOTO: MAJA BRAND FOTO:DINAISAEUS-BERLIN ARBETSPLAT­S. Ateljén där Dina Isaeus-Berlin arbetat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden