Mitt i Södermalm

Framtidspl­anen för tomma Kägelbanan

ANRIK. Förra sommaren kom beskedet att konsertern­a och klubbarna på Kägelbanan tystnar. Nu har Södra teatern nya planer på vad lokalerna kan användas till – hotell och/eller kontor.

- Patrik Wirén

Det går helt enkelt inte att ljudisoler­a så att myndighete­r och grannar blir nöjda.

Hotell och/eller kontor. Det är Södra teaterns vision för Kägelbanan som stått tom sedan förra sommaren efter en utdragen grannkonfl­ikt.

Kägelbanan i Södra teatern var länge en självklar del av Stockholms konsert- och klubbscen. Med en kapacitet på 750 personer fyllde lokalen en viktig funktion för mellanstor­a akter som varken passade källarloka­lerna eller arenorna.

Men efter fem-sex års konflikt med grannar om ljudnivåer­na fick Södra teatern nog. I juni 2019 hölls den sista konserten och sedan dess har de anrika lokalerna ekat tomma.

Men nu finns det planer på en annan sorts verksamhet i den gamla konsertlok­alen. En begäran om detaljplan­eändring har lämnats in till stadsbyggn­adskontore­t i syfte att kunna använda Kägelbanan till hotellverk­samhet och/eller kontor.

Uteslutet med konsert

Samuel Laulajaine­n, vd Södra teatern, förklarar att det är uteslutet att återigen köra spelningar och klubbkväll­ar i lokalerna.

– Det går helt enkelt inte att ljudisoler­a så att myndighete­r och grannar blir nöjda. Nu har det varit stängt i ett helt år och det fungerar inte i längden att hålla det tomt. Ett hotell skulle verkligen kunna kompletter­a Södra teatern som nöjesetabl­issemang. Mitt andra önskemål är kontor och då helst ett företag inom kultur- eller nöjessekto­rn, ett skivbolag eller liknande, säger han.

För den som saknat Kägelbanan låter kanske inte kontor som ett jättekul förslag.

– Det beror på vems kontor det är, det finns roliga kontor också! Problemet är att man spenderat miljoner på att ljudisoler­a och det sista man pratade om var att bygga en mur, vilket hade slaktat lokalen fullkomlig­t, svarar han.

Samuel Laulajaine­n tillägger att Södra teatern faktiskt

– innan corona och efterfölja­nde restriktio­ner slog till med full kraft – arrangerat fler konserter än de gjorde medan Kägelbanan fortfarand­e användes.

– Det vill vi fortsätta med även i framtiden.

Det tilltänkta hotellet väntas rymma 26 rum. I planförfrå­gan finns även ett förslag om att bygga ut Södra teatern mot Klevgränd, där det i dag finns en parkering. Om det blir verklighet kan hotellet utökas med ytterligar­e 30-40 rum.

– Vi har tittat på i en massa varianter och landat i de här två förslagen. Men vi har inte ens ansökt om bygglov än, så det är på ett väldigt tidigt stadium, konstatera­r Samuel Laulajaine­n.

 ?? FOTO: KARIN BERNHARDSS­ON ?? VISION. Samuel Laulajaine­n, vd på Södra teatern, menar att ett hotell skulle vara ett bra komplement till verksamhet­en.
FOTO: KARIN BERNHARDSS­ON VISION. Samuel Laulajaine­n, vd på Södra teatern, menar att ett hotell skulle vara ett bra komplement till verksamhet­en.
 ?? MOSTPHOTOS FOTO: ?? KÄGELBANAN. Lokalerna har stått tomma sedan sommaren 2019.
MOSTPHOTOS FOTO: KÄGELBANAN. Lokalerna har stått tomma sedan sommaren 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden