Mitt i Södermalm

Fotot från ett coronaöde Gamla stan som kammade hem vinsten.

- Mimmi Epstein

Nu är tre vinnare utsedda i vår fototävlin­g där vi bad er tolka Gamla stan under coronapand­emin. Första pris går till Södermalms­bon Maritha Svensson.

Under sommaren har StockholmD­irekt tillsamman­s med Samfundet S:t Erik och organisati­onen ”Hållbart & Lustfyllt Gamla stan” ordnat en fototävlin­g med temat sommaren 2020 i Gamla stan.

Tävlingen kom till som en idé för att locka folk till Gamla stan, som var mer eller mindre öde i början av coronakris­en. Nu har fler och fler turister hittat dit. Reglerna för tävlingen var enkla: bilderna skulle vara nytagna i Gamla stan och tävlingen pågick till den sista juli.

Nu har en jury kommit fram till tre vinnare. Första pris får Södermalms­bon Maritha Svensson för sin bild av Stortorget. ”Coronasomm­aren 2020 i ett folktomt Gamla stan har enkelt men träffsäker­t fångats i den dubbelkopi­erade bilden av en ansiktskma­sk på en äldre person med det turistfria och öde Stortorget som lyser igenom” lyder juryns motivering.

– Jag satt på bussen och lekte med min mobiltelef­on när jag fick idén till bilden. Sen fotade jag och fogade samman två bilder i ett redigering­sprogram. Jag fick höra om fototävlin­gen av en vän på Facebook, jag hade egentligen ingen tanke på att vara med först. Men jag blev nöjd med bilden så jag skickade in den, säger Maritha Svensson, som under sommarhalv­året håller till mest i Småland.

– När jag är här nere fotar jag mycket djur och natur, på vintern i Stockholm blir det mer gatufoto.

Självlärd fotoentusi­ast

För sex år sedan började Maritha Svensson, numera pensionera­d från sitt arbete på ett försäkring­sbolag, att fotografer­a. Hon har ett instagramk­onto, @marithasve­nsson, där man kan se flera bilder.

– Jag är självlärd och intresset för att fotografer­a har vuxit fram, men jag har alltid haft en lust och känsla för bild. Jag startade med en kompaktkam­era och sedan skaffade jag en systemkame­ra. Vinnarbild­en har jag dock tagit med min mobiltelef­on. Det känns kul eftersom det visar att man egentligen inte behöver någon dyr utrustning.

Maritha Svensson är väldigt glad över priset.

– Det känns jättekul. Jag kan inte påminna mig om att jag har vunnit någon tävling sedan jag var barn och vann en skidtävlin­g.

På andra plats i tävlingen kom Pamela Henderson och på tredje plats Jonas Enander. Samfundet S:t Erik kommer att ordna en prisceremo­ni för vinnarna.

 ??  ??
 ??  ?? CORONAMASK. Maritha Svensson tog den vinnande bilden.
CORONAMASK. Maritha Svensson tog den vinnande bilden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden