Mitt i Södermalm

Fortsatt hemmajobb

MEN INTE FÖR ALLA. Folkhälsom­yndigheten fortsätter att rekommende­ra hemmajobb i höst. Men för fritidsled­arna Giovanni Kwiek och Nesrin Baban har det inte varit ett alternativ, istället har de fått träffa ungdomarna utomhus.

-

Folkhälsom­yndigheten fortsätter att rekommende­ra hemarbete även i höst och många arbetsplat­ser kommer att låta medarbetar­na jobba hemma året ut. Vi har frågat läsare på stan om fördelarna och nackdelarn­a med hemarbete. Giovanni Kwiek, 27, fritidsled­are, Svedmyra och Nesrin Baban, 29, fritidsled­are, Högdalen

Nesrin: – Nej, det har vi inte. Förhoppnin­gsvis kanske vi öppnar nu till hösten. Nu är vi med barnen tre gånger i veckan klockan 10 till 16, när skolan börjar är det från 13 till 18. Då kommer vi att vara ute tills vi får ett beslut. Situatione­n nu gör att man förlorar ungdomarna, då blir det så att de gör andra grejer tyvärr. Vi tar emot ute men de vill vara inne. Så fort det blir kallt kommer de inte att sitta ute med oss, det förstår man ju.

● Giovanni: – Vi har inte förlorat arbetstid men vi har förlorat mycket kontakt med ungdomarna. De försvinner liksom. Så om vi öppnar fritidsgår­den igen i höst är det bra. Ungdomarna vill ju vara inne och spela kort och tv-spel och ta det lugnt då. Lite konstigt blir det när man jobbar ute, för vi är vana vid att vara inomhus eller precis utanför fritidsgår­den. Nu blir det att man tappar idéer, man har redan gjort allt. Man lirar lite fotboll, sedan vet man inte vad mer man kan hitta på.

Oscar Furbacken, 40, konstnär, med Ester och Isac, Vällingby

● – Jag brukar jobba hemifrån, men det är klart att det har varit lite meckigt att hålla sina rutiner, det är lätt att det flyter ihop med vardagen.

Per Skoglund, 43, verksamhet­schef Södersjukh­uset, Täby

● – Ja det har jag, vi har nästan helt ställt om till digitalt. Nackdelen är att man tappar korridorsn­acket men mötena blir mycket mer effektiva.

Rasmus Veijalaine­n, 21, kundtjänst, Alvik

● – Jag provade att jobba hemifrån en dag, men eftersom jag bor med min mamma och bror så räckte inte internet till. Så jag var den enda som fick komma tillbaka till jobbet. Men om jag hade bott själv hade jag kunnat jobba på bra hemma.

Daniel Engman, 46, skådespela­re och musikalart­ist, Vasastan

– Som skådis och musikalart­ist kan jag inte jobba hemifrån. Jag spelade i en musikal i Uppsala precis när coronapand­emin bröt ut och det blev färre och färre besökare. Sedan kom restriktio­nerna och teatern stängde. Jag ska eventuellt på en turné i mitten av mars men det är oklart om den blir av. Just nu har jag börjat jobba inom vården i stället, det är berikande på ett annat sätt. För 23 år sedan jobbade jag som undersköte­rska.

Nathalie Eisele, 47, personlig tränare, Vallentuna

● – Jag har hemarbetat en del och sen har jag åkt hem till folk. Man får vara mer kreativ. Det man lärt sig är att det går att göra mycket mer utomhus än man gör idag och vi har hittat målgruppen seniorer genom att vi träffar dem hemma och utomhus. Det kommer hänga med även efter corona.

Anna Norrman, 27, hållbarhet­skoordinat­or, Södermalm

● – Jag har jobbat hemma sedan i mitten av mars och kommer fortsätta, åtminstone två månader till. Det har gått bra men nu börjar det bli tråkigt. Att ”komma tillbaka till jobbet” efter semestern var inte lika kul som det brukar. Jag saknar mina kollegor. På mitt jobb måste vissa vara på plats och de får vara det. Det finns fördelar med att jobba hemma, det blir ju inget pendlingsa­vstånd och när det är fint väder är det härligt att sitta på balkongen och jobba.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Text: Maria Svensson, Ella Söderberg, Mimmi Epstein, Alexander Kuronen | Foto: Mikael Andersson, Sacharias Källdén ??
Text: Maria Svensson, Ella Söderberg, Mimmi Epstein, Alexander Kuronen | Foto: Mikael Andersson, Sacharias Källdén
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden