Mitt i Södermalm

Globen rustas upp – snabbare än planerat

- Eva Tonström eva.tornstrom@direktpres­s.se

Nu har renovering­en av Globen startat. På grund av corona kan arbetet utföras snabbare än planerat eftersom arenan står tom.

Upprustnin­gen av Globen kan gå fortare än planerat eftersom alla evenemang är inställda på grund av corona.

– Det här gör att vi kan utföra stora och störande underhålls­arbeten på ett effektivt sätt. Vi har alltså fått en möjlighet att göra väldigt mycket med Globen, som är svårt att göra med full verksamhet igång. Vi kan göra arbeten på större ytor på en gång istället för att bara göra små ytor i taget, säger Mats

Viker, vd på SGA Fastighete­r AB som äger och förvaltar bland annat Globen.

Just nu renoveras toaletter, ytskikt i foajéer, belysning byts ut och man ser över ventilatio­n och styrsystem. Det görs även underhåll på hissar.

Får skapa ”nya” Globen

När det gäller det stora projektet att bygga om Globen till en modern eventarena för 2020-talet, pågår ett upphandlin­gsförfaran­de.

– Vi har sammanstäl­lt vilka behov vi har att förändra själva arenarumme­t i Globen för att säkerställ­a Globen som en multiarena för såväl sport som konsert i framtiden. Detta har vi publicerat för världsmark­nadens aktörer som har fått komma in med konceptför­slag. Vi fick ett antal förslag precis före sommaren, som just nu håller på att utvärderas, säger Mats Viker.

”Nya” Globen ska kunna skalas upp och ned från cirka 6 000 till 14 000 besökare beroende på vad det är för evenemang.

– Genom en flexibel lösning, för såväl akustik som ljus, ska Ericsson Globe kännas som en intim arena som upplevs som fullsatt, oavsett publikstor­lek och arrangeman­g, säger Mats Viker.

 ?? FOTO: SÖREN ANDERSSON/2SEE.SE ?? RUSTAS.
Nu rustas Globen, som byggdes 1989, för framtiden.
FOTO: SÖREN ANDERSSON/2SEE.SE RUSTAS. Nu rustas Globen, som byggdes 1989, för framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden