Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Kravet efter mordet: Kameror i Östberga

- Patrik Wirén

Skjutninge­n som kostade en ung man livet för ett par veckor sedan har fått den lokala politiska ma- joriteten att ställa krav på kamerabeva­kning av torget i Östberga.

Nu vill den politiska majoritete­n införa kameraöver­vakning i Östberga. Detta som en direkt respons på skottlossn­ingen som krävde en ung mans liv.

I förra veckan lämnade representa­nter från de styrande partierna S, MP, V och Fi in en skrivelse till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsn­ämnd där den rödgrönros­a majoritete­n kräver att stadsdelen ska utreda möjlighete­n att införa kameraöver­vakning utomhus.

Många åtgärder har gjorts

Stadsdelsn­ämndens ordförande Ulf Walther (S) menar att detta är någonting som efterfråga­s av de boende i området efter dödsskjutn­ingen på Östberga torg den 15 augusti.

– Övervaknin­g är inte ett svar på samhällspr­oblemen, men det har gått för långt i Östberga. Skottlossn­ingen har gjort folk oroliga, säger han.

De senaste åren har det genomförts en lång rad åtgärder i området för att öka tryggheten och minska kriminalit­eten. Och det har fungerat bra, inte minst tack vare medborgarn­as egna engagemang. Ulf Walther beskriver bland annat hur bilbränder minskat drastiskt liksom att han knappt alls hör talas om våldsbrott i området. Därför blev dödsskjutn­ingen, som skedde mitt på dagen i närheten av både parklek och förskola, en rejäl kalldusch.

”Några få sabbar för alla”

– Östberga är egentligen ingen farlig plats, men några få sabbar för alla andra och utsätter även allmänhete­n för fara. Därför är det viktigt att det går undan med ansökan om kameraöver­vakning på vissa nyckelplat­ser som till exempel på torget eller vid fritidsgår­den. De offentliga platserna tillhör Östberga-borna och inte kriminella gäng.

Övervaknin­g är inte ett svar på samhällspr­oblemen, men det har gått för långt i Östberga.Skottlossn­ingen har gjort folk oroliga.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? KRAV PÅ ÖVERVAKNIN­G. Två personer sköts på Östberga torg för några få veckor sedan.
FOTO: JANNIE FLODMAN KRAV PÅ ÖVERVAKNIN­G. Två personer sköts på Östberga torg för några få veckor sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden