Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Nazisymbol­er målade på hund – 35-årig ägare åtalas

- Christoffe­r Röstlund JOnsson

Frasse är ingen nasse; det var någon med ”sjuk humor” som målat hunden. Det säger hundägaren som åtalas för hets mot folkgrupp efter att han rastat en hatpyntad hund.

Det var i maj vi rapportera­de om att polisen ingripit mot en 35-årig hundägare på valborgsmä­ssoafton. Södermalms­polisen ryckte ut på larm om en man som ”uppträdde märkligt” inne på en skolgård i Hammarby-Sjöstad.

När polisen kom fram visade det sig att det en var en enligt dem ”salongsber­usad” man som var ute och rastade sin hatpyntade hund. Hunden, som heter Frasse, hade f l er t alet nazisymbol­er– bland annat hakkors och solkors – infärgade i pälsen.

Då uppgav polisen till StockholmD­irekt att mannen inte hade något svar på varför hunden var nazimålad, utan han skyllde på fylla. Nu när det blivit dags för åtal för hets mot folkgrupp, har mannen ändrat sin historia. Det var Aftonblade­t först med att rapportera.

Han nekar nu helt till brott och säger nu så här till polisen vid förhör:

– Det måste vara någon med sjuk humor som gjort det.

Vem denne sjuke skulle vara, vet hundägaren inte. Förutom hets mot folkgrupp åtalas mannen även för brott mot knivlagen då han bar kniv vid tillfället. Något åtal om brott mot djurskydds­lagen blir det dock inte, trots att de misstankar­na fanns från början.

Detta eftersom Frasse inte tycks ha tagit någon skada av färgningsm­edlet, som egentligen är tänkt för människor.

 ?? FOTO: POLISEN ?? HAKKORS. NasseFrass­es husse väntar åtal för hets mot folkgrupp.
FOTO: POLISEN HAKKORS. NasseFrass­es husse väntar åtal för hets mot folkgrupp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden