Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Gigantisk cykelloppi­s i Söderort

- Jonna Claesson

Populära loppisen har flyttat till Söderort och i år söker tusentals övergivna cyklar ny ägare. Den 13-15 april är det dags.

2011 startade Bill Thernström företaget Easy ReCycling. Sedan dess har han hunnit med att ha en cykelbutik i Vasastan och ett flertal cykelloppi­sar runt om i Stockholm, bland annat i Spånga och Rågsved.

– När jag drev butiken i Vasastan kände jag att det bara var en flaskhals av det jag ville göra. Allt var dyrt och jag kunde inte ta emot cyklar i samma mängd som jag kan göra idag.

Att slänga och skrota det som är fullt fungerande är onödigt och att köpa en begagnad cykel på Blocket är ungefär som att leta lägenhet i andrahand – det är dyrt.

– Jag är ju ute och kollar priserna på Blocket ibland, där är cyklar förvånansv­ärt dyra. Vårt mål är att vara billigare samtidigt som vi har ett sjukt stort utbud.

Många cyklar skrotas

Bill uppskattar att 100 000 cyklar skrotas om året, de allra flesta fullt fungerande. Han menar att det beror på dagens överkonsum­tion, något som triggade honom till en mottrend.

– Jag har alltid varit intressera­d av både hållbarhet och av cyklar. När jag var tjugo år började jag ringa runt till bostadsrät­tsförening­ar och fråga om de hade cyklar. På den tiden räckte det med några stycken som jag kunde skruva med på sidan av skolan och sälja vidare men med åren förstod jag att det är ganska lätt att få upp värde i gamla saker om man vet vad man gör, säger han och tilllägger:

– Nu tar vi hand om tusentals cyklar om året och har sedan starten 2011 samarbetat med både bostadrätt­sföreninga­r, fastighets­bolag och kommuner. När det är dags för dem att rensa i källare och förråd kommer jag förbi och hämtar cyklarna kostnadsfr­itt.

I år håller cykelloppi­sen till i ett skogsområd­e i Masmo bakom bilverksta­den på Masmovägen 21 och sedan några månader tillbaka har cyklarna radats upp en efter en och fått sig en värdering.

– Det är hur mycket cyklar som helst. Alla säljs i befintligt skick och förvånansv­ärt många är i bra skick. Rekommenda­tion är att ta med egen pump då många cyklar är tomma på luft efter att ha varit övergivna i flera år.

Vill slå rekord

2016 sålde Easy ReCycling 1 000 cyklar under första loppishelg­en. Det hoppas han kunna slå i år.

– Vi har verkligen en cykel för alla. De första 400 besökarna brukar kunna få riktigt bra cyklar. Men det händer att jag än idag blir förvånad över vad folk cyklar iväg på. De flesta är ute efter en klassisk cykel som inte är stöldbegär­lig och en del behöver bara någonting som rullar, så enkelt är det.

Själv cyklar han nästan varje dag och har Crescent med bockstyre som favorit.

– Men jag har också ett gott öga för gamla damcyklar. Jag tycker att de är väldigt fina.

Nu tar vi hand om tusentals cyklar om året.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FYND. ”De första 400 besökarna kommer kunna få en riktigt bra cykel”, säger Bill Thernström.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FYND. ”De första 400 besökarna kommer kunna få en riktigt bra cykel”, säger Bill Thernström.
 ??  ??
 ??  ?? LAGRADE CYKLAR. Här bakom har tusentals cyklar radats upp och lagts på hög sedan flera månader tillbaka. Snart ska förhoppnin­gsvis varenda en av dem få sig en ägare.
LAGRADE CYKLAR. Här bakom har tusentals cyklar radats upp och lagts på hög sedan flera månader tillbaka. Snart ska förhoppnin­gsvis varenda en av dem få sig en ägare.
 ??  ?? TILLTALAND­E. ”Den där lila med blixten tycker jag är riktigt snygg”, säger Bill.
TILLTALAND­E. ”Den där lila med blixten tycker jag är riktigt snygg”, säger Bill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden