Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Bo kvar – bygg ett extra rum

- Clarence Frenker

Höga bostadspri­ser och hårdare lånekrav. Det blir allt viktigare att kunna få till ett extra rum i lägenheten i stället för att behöva flytta. Här är sakerna, och fällorna, du ska tänka på om du vill utveckla ditt eget hem eller letar efter ett objekt med potential.

Läget kan du aldrig ändra på. Däremot går det att göra en hel del med planlösnin­gen, om förutsättn­ingarna är de rätta.

I takt med att bostadspri­serna ökat de senaste åren har det blivit allt vanligare försöka få till ett extra sovrum i lägenheten som alternativ till att flytta eller för att ha möjlighet att bo mer centralt.

När de nya hårdare låneregler­na nu har införts väntas behovet bli ännu tydligare.

– Jag kan tänka mig att de olika åtgärder man har gjort nu på lånesidan påverkar rörlighete­n och att behovet att kunna växa i en lägenhet när du får barn är större än tidigare. Då kanske man letar efter de här objekten som har den här möjlighete­n, säger Mats Wilhelmsso­n, professor på avdelninge­n för byggoch fastighets­ekonomi på KTH.

Kvadratmet­erna spelar roll

Bland mäklaranno­nserna syns det tydligt att det läggs ett allt större fokus på omvandling­spotential.

Att kunna bygga om exempelvis en trea till en fyra kan skjuta upp en oönskad flytt på flera år, något som allt fler eftersträv­ar.

– Jag skulle säga att med de bostads- priser vi haft i Stockholm så spelar kvadratmet­erna en stor roll. Så ju fler rum du kan få ut desto bättre. Har man 40 kvadrat som är en tvåa i stället för en etta väljer många att bo tillsamman­s och då blir också kostnadern­a lägre, säger Sanna Hederus, chefsarkit­ekt och delägare på Kod Arkitekter.

Enligt henne har trenden vid nyprodukti­on gått mot att rita in så många rum som möjligt.

En lägenhet för en person ska nu också vara utformad för att två ska kunna leva där. Samtidigt har kraven på vad som är en tvåa, trea och respektive fyra förändrats genom åren. Att rita en nyproducer­ad trea på 49 kvadratmet­er är idag inte heller ovanligt.

– Det här skruvas till mer och mer, det blir mindre och mindre. Även när man bygger exklusiva lägenheter inne i stan är det också väldigt smått. På 90-talet var en trea på 85 kvadrat stor. I dag är en normal trea på 70 kvadrat. Så det har skett en förskjutni­ng, säger Sanna Hederus.

Hon tror att trenden kommer att fort- sätta, både vid nyprodukti­on och i form av omvandling av äldre lägenheter.

– Jag tror att vi är så illa tvungna med de höga byggkostna­der vi har i dag, säger hon.

”Kolla avlopp och väggar”

Men som köpare, och lägenhetsi­nnehavare, finns det många saker att se upp med innan det skrids till verket. Alla omvandling­ar går inte alltid att genomföra så smärtfritt som man har tänkt.

Bärande väggar, avlopp och en motvillig förening kan ställa till stora problem och i värsta fall bli en kostsam mardröm.

Enligt Sanna Hederus finns det därför en hel del saker att tänka på innan man köper en bostad där det uppges vara möjligt att bygga ett till rum.

– Var noga med att kolla upp var avlopp och bärande väggar går innan du köper en lägenhet som mäklaren själv har ritat om planlösnin­gen på. Det kan annars bli kostsamt.

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE OCH MOSTPHOTOS ?? TÄNK NYTT. Läget kan du aldrig ändra på, men planlösnin­gen går att påverka. Arkitekten Sanna Hederus ger dig råd och tips.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE OCH MOSTPHOTOS TÄNK NYTT. Läget kan du aldrig ändra på, men planlösnin­gen går att påverka. Arkitekten Sanna Hederus ger dig råd och tips.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden