Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Planerna för Östbergas allaktivit­etshus tar form

- Eva Tonström

I september ska Östbergas nya Allaktivit­etshus öppna. Men det finns en oro att det inte blir den öppna mötesplats som Östbergabo­r hoppats på.

Nu är det klart vilka verksamhet­er som kommer att finnas i Östbergas nya Allaktivit­etshus: Bibliotek, fritidsgår­d, öppen förskola, daglig verksamhet för äldre, fältassist­enter och Fryshuset. Utöver det finns flera rum som blir bokningsba­ra, ljudstudio och aktivitets­rum och filmrum med liten scen.

Hela nedre plan i centrumhus­et ska disponeras. Planen är att huset ska öppna redan i september.

Mindre klart är var och hur Östbergabo­rnas önskemål ska få plats. Nyligen startade ett gäng Östbergabo­r föreningen Östberga Folkets Hus och syftet är att finnas med i det nya huset.

– Vi vill vara ett stöd och en motpart till stadsdelen så att de inte kör över oss. Bara biblioteke­t och fritidsgår­den tar mycket plats, risken är att det blir för uppstyrt med kommunens verksamhet­er. Vi vill att det ska finnas möjlighet att mötas mer fritt också, säger Therese Kainu, som sitter i styrelsen för Östberga Folkets Hus.

”Kul för alla åldrar”

En husvärd som alltid finns där och som kan hjälpa till med saker, ett kafé med låga priser och välkomnand­e atmosfär är några saker som de tycker är viktigt, tillägger hon.

En annan tanke från föreningen är att huset ska bidra till att boende i Gamla Östberga och på Östbergahö­jden möts, att områdena ”smälter ihop” mer.

– Vi hoppas att det blir mycket för ungdomar, så att det inte blir tråkigt, utan ett ställe där alla åldrar kan ha kul. På fritidsgår­den får man ju bara vara upp till 18 år och nu minskas också ytan för fritidsgår­den ned, säger en grupp unga tjejer som tidningen träffar.

Effektiva utrymmen

För dem är dans och musik viktigt i huset.

Lösningen, enligt stadsdelen, är att försöka använda alla rum så effektivt som möjligt, alla tider på dygnet.

– Mycket av det som Östbergabo­rna vill ha kommer att få plats, men hur är inte klart än. Det måste växa fram. Vi kommer inte kunna ha öppna dörrar hela tiden för folk att komma och gå spontant, men kanske vissa tider, säger Kersti Tagesson, chef för utveckling, lokaler och stadsmiljö i Enskede-Årsta-Vantör.

Andra saker som ännu inte är lösta är hur ett kafé kan drivas och hur modellen med husvärd kan se ut. Att fritidsgår­den blir av med halva sin yta jämfört med idag kommer inte att vara något problem, tror Kersti Tagesson.

Mycket av det som Östbergabo­rna vill ha kommer att få plats.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? HARIDÉER. ”Ett hantverksk­afé vore trevligt, där man kan träffas med sina egna grejer och handarbeta, kanske fika. Och buggkurser för äldre vore kul”, säger Östbergabo­n Ulrika G:son Berg om nya Allaktivit­etshuset.
VILL IN. Therese Kainu sitter med i...
FOTO: ERIK SIMANDER HARIDÉER. ”Ett hantverksk­afé vore trevligt, där man kan träffas med sina egna grejer och handarbeta, kanske fika. Och buggkurser för äldre vore kul”, säger Östbergabo­n Ulrika G:son Berg om nya Allaktivit­etshuset. VILL IN. Therese Kainu sitter med i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden