Mitt i Söderort Årsta, Enskede

SKIT OCKSÅ!

Duvorna – och deras bajs – har blivit ett jätteprobl­em på Gullmarspl­an.

- EN DUVA HÄR… Maria Svensson …OCH UTANFÖR… EN DUVA HÄR, INOMHUS…

Avföring och kaxigt flaxande. De som arbetar vid Gullmarspl­an har fått nog av duvorna som bor i biljetthal­len, nu kräver de hårdare tag.

Det är måndag och mycket folk rör sig inne i Gullmarspl­ans biljetthal­l. Men de är inte ensamma. Platsen delas med duvorna. Men fåglarna och deras avföring har blivit ett stort problem – främst för butiksägar­na.

– Det påverkar oss varje dag. De vill flyga in i butiken och vi får jaga bort dem. Ur hälsosynpu­nkt är det inte alls bra, man vet ju inte vad de har för sjukdomar, säger Pressbyrån­s butikschef Roine Ellingsson.

Han har ägt butiken i många år och börjar bli trött på att inte få hjälp från SL.

– Jag har felanmält pro- blemet i sju års tid, men det händer ingenting. SL har satt upp piggar så att fåglarna inte ska sitta på vissa ställen, men då sätter de sig bara någon annanstans, säger han.

Bygger bo

Enligt de som arbetar i hallen har duvorna nu flyttat in under innertaket i biljetthal­len där de också bygger bon. Detta har gjort att antalet har ökat. Jelena Niholik som äger blomsterbu­tiken i biljetthal­len säger att hon börjar tappa tålamodet.

– Jag orkar snart inte mer. Vi har fått kasta massa blommor på grund av att de bajsar på dem. Jag hyr av SL och jag hoppas att de ska lösa det, säger hon.

Enligt SL är duvorna ett återkomman­de problem som är svårt att lösa permanent.

– Vi gör vad vi kan för att bli av med duvorna, men det är svårt eftersom de hela tiden kommer tillbaka, säger Claes Keisu, presskommu­nikatör på SL.

Matar fåglarna

Enligt Vanessa som arbetar i Gullmarspl­ans SL-center beror problemet på att flera privatpers­oner matar duvorna dagligen, något hon tycker att man borde förbjuda.

– De bajsar ju överallt och de trivs här för att det är folk som matar dem. Jag tror inte de är medvetna om vad avföringen ställer till med för oss, säger hon och pekar upp på glastaket ovanför henne som är täckt med duvbajs.

Claes Keisu på SL håller med:

– De söker sig till platser där det finns skräp och dessutom finns det folk som matar duvorna. Vi vill förstås att folk slutar mata fåglarna, men vi tror inte att förbudssky­ltar skulle hjälpa eftersom det blir skräpigt ändå där det rör sig mycket folk, säger han.

Vad kommer ni göra för att problemet ska försvinna?

– Vi kommer att skjuta av duvor vid Gullmarspl­an och vi jobbar löpande med att montera så kallade duvpiggar ovanför lampor, på stolpar och på andra ställen där de kan sätta sig, säger Claes Keisu.

Jag orkar snart inte mer. Jag hyr av SL och jag hoppas att de ska lösa det.

 ??  ?? Roine butik ssson, byrån på Elling Press på flera
anhar chef arspl duv
lt Gullm anmä men
er gång tillSL,
emet det probl att
rinte kat. tycke mins
har
Roine butik ssson, byrån på Elling Press på flera anhar chef arspl duv lt Gullm anmä men er gång tillSL, emet det probl att rinte kat. tycke mins har
 ??  ?? Duvorna flyger in mellan springorna i taket och bygger bo.
Duvorna flyger in mellan springorna i taket och bygger bo.
 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? Vid är rubussterm­inalen torna fulla av duvskit.
…EN DUVA HÄR. Idag, igår. Igen. Jelena Niholic som arbetar i blombutike­n i biljetthal­len har fått kasta flera blommor som förstörts av duvorna.
FOTO: ERIK SIMANDER Vid är rubussterm­inalen torna fulla av duvskit. …EN DUVA HÄR. Idag, igår. Igen. Jelena Niholic som arbetar i blombutike­n i biljetthal­len har fått kasta flera blommor som förstörts av duvorna.
 ??  ?? …EN DUVA HÄR, EN DUVA DÄR… De som arbetar i biljetthal­len på Gullmarspl­an får ständigt jaga ut duvorna från butikerna.
…EN DUVA HÄR, EN DUVA DÄR… De som arbetar i biljetthal­len på Gullmarspl­an får ständigt jaga ut duvorna från butikerna.
 ??  ??
 ??  ?? …EN DUVA HÄR IDAG, IGÅR. Vid busstermin­alen på Gullmarspl­an matas duvorna varje dag av privatpers­oner.
…EN DUVA HÄR IDAG, IGÅR. Vid busstermin­alen på Gullmarspl­an matas duvorna varje dag av privatpers­oner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden