Mitt i Söderort Årsta, Enskede

17-åring åtalas för knivmord på skola

- Clarence Frenker

Den 17-åring som misstänks för knivdådet på Enskede Gårds gymnasium i december förra året åtalas nu för mord. Enligt åklagaren ska han ha knivhuggit offret med uppsåt att döda.

Det var den 13 december förra året som en 17-åring pojke knivhöggs till döds på Enskede Gårds gymnasium i Södra Stockholm.

En yngling (då 16 år) greps i samband med händelsen och sedan dess suttit häktad. Nu åtalas han för mord.

Enligt den stämningsa­nsökan som på måndagen lämnades in till Södertörns tingsrätt ska den misstänkte gärningsma­nnen ha kniv- huggit sitt offer ett flertal gånger i över kroppen, varav tre i ryggen, vilket lett till att denne avled.

Enligt det rättsmedic­inska utlåtandet ska detta ha skett till direkt följd av inre blodförlus­t och blödning till hjärtsäcke­n.

Ynglingen, sedermera 17 år fyllda, åtalas även för ett fall av misshandel alternativ­t vållande till kroppsskad­a i samband med händelsen, då han ska ha knivskurit en person i fingret.

Nekar till anklagelse­rna

Själv nekar 17-åringen till anklagelse­rna.

Bland bevisninge­n finns flera vittnesför­hör som berättar att de såg 17-åringen knivhugga offret. Det finns även övervaknin­gsfilm från skolan och en mobilfilm från tillfället. Polisen har även beslagtagi­t 17-åringens kläder och säkrat ett misstänkt mordvapen.

Enligt vittnen har 17åringen varit inblandad i konflikter på skolan tiden före dådet, något som skolans rektor vittnar om.

Erkänner narkotikab­rott

17-åringen åtalas även för ringa narkotikab­rott för att olovligen ha brukat cannabis och amfetamin samt ytterligar­e ett fall av misshandel på Enskede Gårds gymnasium den 9 oktober förra året. Då ska han, enligt åtalet, ha slagit en person blodig i ansiktet.

17-åringen erkänner ringa narkotikab­rott men nekar till övriga anklagelse­r.

Han åtalas även för vapenbrott och narkotikab­rott i samband med en husrannsak­an i hans bostadshus där polisen hittad en pistol samt kokain, amfetamin och det narkotikak­lassade tramadol.

Den 3 februari misstänks han även ha slagit sönder ett fönster med en termos i häktet i Sollentuna.

17-åringen nekar även till dessa anklagelse­r.

Rättegånge­n kommer att hållas bakom stängda dörrar i Södertörns tingsrätt.

 ?? ARKIVFOTO: LINDA GREN ?? KNIVBRÅK. Det var i december förra året som en person blev knivskuren vid Enskede Gårds gymnasium.
ARKIVFOTO: LINDA GREN KNIVBRÅK. Det var i december förra året som en person blev knivskuren vid Enskede Gårds gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden