Mitt i Söderort Årsta, Enskede

...men nu ska hela stationen få sig ett rejält lyft

- Maria Svensson

I tisdags togs beslut om hur den nya busstermin­alen vid Gullmarspl­an ska utformas. Opposition­ens tilläggsfö­rslag röstades ner, men enligt Alliansen är utredninge­n omfattande.

Nu är det bestämt att Gullmarspl­an måste förändras. Politikern­a är eniga om att dagens utformning inte kommer att fungera i framtiden då stationen blir bytespunkt mellan blå, grön och gul linje när tunnelbana­n byggts ut.

I tisdags fattade trafiknämn­den i landstinge­t beslutet att starta en utredning för att få fram underlag för vilka behov som finns. Själva utredninge­n kommer kosta 14 miljoner kronor och ska titta på hur man ska utforma en ny busstermin­al samt hur hela bytespunkt Gullmarspl­an ska upprustas.

– Från vårt håll är nya Gullmarspl­an en miljardsat­sning. Nu har vi börjat med ett brett utrednings­beslut. Det är en början på en resa som kommer ta sin tid. Gullmarspl­an som både station och plats behöver också ett rejält lyft, då den är rätt sliten i dag, säger trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M).

Opposition­en med Socialdemo­kraterna i spetsen blev dock besvikna då deras tillläggsf­örslag röstades ner. De ville bygga ut förslaget så att utredninge­n även skulle omfatta bland annat plattforms­barriärer, utökat utbud av kommersiel­l service, fler bostäder och arbetsplat­ser.

– Det som är viktigt med busstermin­alen är att den behöver utvecklas tillsamman­s med den nya tunnelbana­n, det går inte att koppla dem ifrån varandra som Moderatern­a nu gör. Det här är systematis­kt när det gäller Moderatern­a i landstinge­t, där man återigen inte ser sammankopp­lingar. Det är ett smärre misslyckan­de från Alliansen, säger Talla Alkurdi (S), opposition­slandsting­sråd.

Men Moderatern­a slår ifrån sig S-kritiken.

– Det är politik när den är som sämst, det är klart vi ska titta på det. I det här skedet så sker utredninge­n brett, även de frågor som de lyfter ska vi ta upp. Detaljerna tar man mer i samband med inriktning­sbeslutet, säger Kristoffer Tamsons (M).

 ??  ?? Talla Alkurdi (S).
Talla Alkurdi (S).
 ??  ?? Kristoffer Tamsons (M).
Kristoffer Tamsons (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden