Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Nu kan parken bli alkoholfri zon

- Eva Tonström

Snart kan det vara slutkrökat i Dalbottenp­arken i Högdalen. Staden vill införa alkoholför­bud efter klagomål från föräldrar och förskolepe­rsonal.

Tidningen berättade för ett år sedan om problemet med missbrukar­e som samlas och dricker alkohol i Dalbottenp­arken, som ligger mellan Harpsundsv­ägen och Trollesund­svägen.

Under sommarhalv­året hänger de där större delen av dygnet och enligt personer som tidningen pratat med tidigare skräpar de ner med fimpar och trasiga glasflasko­r, väsnas och kissar i buskarna.

Bajamajor och vakter

Det här har gjort att barnfamilj­er och andra besökare i Dalbottenp­arken – den används som lekpark och bollplan av barn och unga i området och där ligger även en förskola, boulebana och utegym – har klagat i två års tid till stadsdelen.

Bland önskemålen finns att polis och ordningsva­kter ronderar parken sommartid, att flaskor beslagtas och att det ställs dit en bajamaja där man kan uträtta sina behov i stället för i lekparken.

Under 2017 har stadsdelen och lokalpolis­en varit i parken flera gånger och pratat med personerna som brukar hänga där och som anklagas för att störa och skräpa ner.

Ändring i föreskrift­er

Man har också satt upp fler papperskor­gar och rensat sly. Men det här har inte hjälpt, enligt de lokala politikern­a.

Nu vill Enskede-ÅrstaVantö­r stadsdelsn­ämnd införa alkoholför­bud i hela parken, och på gångvägen mellan centrum och parken.

Men för att kunna göra det måste nämnden först få grönt ljus från stadens kommunfull­mäktige eftersom ett förbud kräver en ändring i de lokala ordningsfö­reskrifter­na.

Nästa vecka ska nämnden fatta beslut om att ansöka hos fullmäktig­e om ett okej till förbudet.

 ?? FOTO: EVA TONSTRÖM ?? Många har klagat på att Dalbottenp­arken i Högdalen är ett område där det dricks mycket.
FOTO: EVA TONSTRÖM Många har klagat på att Dalbottenp­arken i Högdalen är ett område där det dricks mycket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden