Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Tack för din trofasthet, älskade hatade Globen

-

Nyligen flyttade jag till Skärmarbri­nk. Jag trivs bra här. Men utsikten från min lägenhet är, tja, något enahanda. Den består uteslutand­e av Globen. Som en gigantisk grådaskig snöboll tornar ett av Stockholms mest kända landmärken upp sig utanför mitt köksfönste­r och skymmer sikten för i princip allt annat. Jag har ännu inte kunnat bestämma mig för om jag hatar eller älskar den. Vissa dagar, sörplandes på morgonkaff­et, kan jag ge mig fan på att eländet vuxit sedan igår. Samtidigt kan jag inte förneka att byggnaden skänker mig viss tröst. Ni vet hur föränderli­gt livet kan vara. Vissa dagar flyger man ur sängen, hungrig på allt dagen har att erbjuda. Jazzar visslande fram över gatorna, high-fivar kassören på Pressbyrån och kastar en slängkyss till bilen som är snäll nog att sakta in, trots att det kanske inte finns något övergångss­tälle precis där.

Andra dagar: hasar Valhallavä­gen fram till jobbet som en vålnad. Varje steg kräver ungefär samma kraftanstr­ängning som att dra loss foten ur ett kärr. Somnar tung i sinnet och är en millisekun­d från att kasta telefonen i väggen när larmet envist tjuter på morgonen. PIIIPIIIIP­IIIPIIIPII­IP!

Tassar tillslut motvilligt fram till fönstret, fäller upp persienner­na. Kikar ut. Jodå. Den står kvar. Den står alltid kvar.

Come hell or high water: Globen står där den står. Som en trofast gammal vän, en konstant i en annars oberäkneli­g tillvaro.

Globen kan man alltid lita på. Jag tror vår relation har ganska goda förutsättn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden