Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Så ska skolorna klara av 8 000 nya elever

- Andreas Jennische

Hela 52 helt nya kommunala grundskolo­r kommer att behövas i Stockholms stad under de kommande åren. Sju av dem ska byggas här.

Fram till 2040 krävs 34 000 nya grundskole­platser för att alla elever i det växande Stockholm ska få plats.

En ny rapport från staden visar hur den långsiktig­a planeringe­n för detta ser ut: 48 helt nya skolor runt om i stan fram till 2040, samt tilloch utbyggnad av ännu fler redan befintliga.

Bara i Enskede-ÅrstaVantö­r planeras sju stycken, där också en rad skolor också ska byggas ut. Målet med den långsiktig­a planeringe­n är att skolor inte ska ”glömmas bort” när det byggas nya bostäder. Och genom att peka ut specifika platser redan nu hoppas staden slippa fördyringa­r när skolorna väl ska byggas.

– Tidigare har skolorna kommit in för sent i processen. Vattensjuk mark, buller, eller gamla byggnader som varit tvungna att rivas har gjort att flera byggen kostat många miljoner extra, säger skolborgar­rådet Olle Burell (S).

900 elever per skola

Alla nya skolor planeras för att rymma i snitt 900 elever.

Finansieri­ngen blir enligt Olle Burell (S) en stor utmaning framöver.

– Ett viktigt nyckeltal är hur stor andel av skolpengen som går till lokaler och där ser vi att det nog kommer att ticka upp någon procent, säger han.

Planeringe­n utgår ifrån idén att alla stockholma­re ska kunna välja en kommunal grundskola i den egna stadsdelen. Nya eller utbyggda friskolor ingår inte.

I princip alla nya byggen möts av protester i Stockholm. Vad gör ni för att föregå det när det gäller de här skolorna?

– Man kan alltid försöka förebygga onödigt överklagan­de genom att berätta om hur stort behovet är av de här nya skolorna. När vi bygger nytt gör vi det på ett sådant sätt att det ska vara extra lätt för föreningar i närområdet att kunna hyra samlingslo­kaler där på kvällar och helger.

Tar marginal

Planerings­underlaget innehåller lite mer än 56 000 elevplatse­r fram till 2040, drygt 20 000 fler än behovet som pekas ut i prognosen.

– Det är ett smart sätt att planera med marginal, för att se lite längre fram vilka vi ska gå vidare med i detaljplan­ering, säger Olle Burell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden