Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Ingen har sagt ja till superproje­ktet i Larsboda

Det är osäkert om det nya planerade livsmedels­centrumet i Larsboda blir av. Först krävs att minst ett 15-tal företag vill flytta dit – men än så länge har ingen sagt ja.

- Eva Tonström

Det nya livsmedels­centret Larsboda i Farsta planeras för att företagen som sitter i Slakthusom­rådet idag ska ha någonstans att ta vägen när Slakthusom­rådet bebyggs med bostäder.

Men än är inga avtal klara och med tiden har staden tvingats banta ner både budget och yta för projektet i Larsboda. Får de inte ihop tillräckli­gt med hyresgäste­r är det tveksamt om området ens byggs.

– För att det ska vara värt krävs att minst 65 procent av ytorna hyrs ut. Men allt talar för att det blir av. I höst bör det vara klart hur många som flyttar dit, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggn­adsborgarr­åd.

Hyran knäckfråga

Enligt Peter Ögren, ordförande i föreningen Slakthusom­rådets företag, där cirka 80 företag är medlemmar, har det aldrig funnits ett ointresse från företagen att flytta till Larsboda, utan knäckfråga­n är vad som är en rimlig hyra.

– Staden lade fram ett förslag till hyresnivå men vi tyckte att det var för högt, så nu väntar vi på att de ska återkomma med ett nytt förslag, säger Peter Ögren som är vd för Engvall & Aug. Falk AB, som driver nötstyckni­ngsföretag i Slakthusom­rådet.

Det finns också en besvikelse över att det som från början var tänkt att bli ett stort livsmedels­kluster har krympt till ”ett vanligt byggprojek­t” med plats för ett 15-tal företag, enligt Peter Ögren.

Skriva på i september

Enligt staden beror krympninge­n av Larsboda, och att det tar tid, på flera saker. Bland annat har direktiven ändrats efter hand.

– Storleken på centrumet måste motsvara efterfråga­n, och det har utretts. Därför har företagen inte fått något konkret avtalsförs­lag från oss att ta ställning till, säger Linda Laine, kommunikat­ör för livsmedels­centrumet i Larsboda.

Just nu förs dialoger med cirka 15 företag om vilken typ av lokal de behöver. Efter det inleds hyresförha­ndlingar och först efter det vet staden säkert hur många som flyttar till Larsboda.

– Planen är att kunna skriva på hyresavtal­en i september, säger Linda Laine.

Vad händer om ni inte lyckas hyra ut 65 procent?

– Det kan jag svara på. Vi har ett uppdrag att bygga det här, det är det jag kan säga just nu, säger Linda Laine.

Byggstarte­n är villkorad av att 65 procent av lokalerna är uthyrda. I så fall sker inflyttnin­g vid årsskiftet 2020/2021.

För att det ska vara värt krävs att minst 65 procent av ytorna hyrs ut.

 ?? FOTO: LILJEWALL ARKITEKTER/STOCKHOLMS STAD ?? FÖRSLAG. Livsmedels­centret i Larsboda.
FOTO: LILJEWALL ARKITEKTER/STOCKHOLMS STAD FÖRSLAG. Livsmedels­centret i Larsboda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden