Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Hur lång tid tar det att göra en skola populär?

-

Iveckans tidning har vi listat Stockholms populärast­e gymnasiesk­olor och besökt en av dem som gjort en resa åt fel håll, men som nu kämpar för att ta sig upp på niondeklas­sarnas popularite­tsindex igen: Kärrtorps gymnasium. För drygt sex år sedan, november 2011, hade vi rubriken ”Kärrtorp i topp när eleverna väljer” på en artikel som handlade om den stora kommunala gymnasiesk­olan i Söderort. ”Kärrtorps gymnasium är undantaget som bekräftar regeln. Skolan är populärast av alla – trots att den ligger utanför tullarna”, skrev vi då. Nu är tongångarn­a helt annorlunda. Omskrivna nazistakti­oner, stök och bråk och en rasistskan­dal med en lärare har gjort att skolan rasat på listorna.

Den nuvarande rektorn började 2016 när förtroende­t var som lägst. Det har blivit bättre men ansökninga­rna är fortsatt för få. Skolan hamnar på plats 80 av 89 på popularite­tslistan.

”Så himla dåliga är vi inte, här finns så mycket positiv energi”, säger rektorn.

Hon tillåter sig att vara besviken, trots att siktet är inställt på en plats fem år framåt i tiden. Då ska trenden ha vänt. Då ska skolan vara minst lika poppis som den var i början av 10-talet.

För att lyckas krävs att de drygt 500 eleverna som går där ska tala gott om skolan inför sina yngre kompisar, föräldrar och syskon – varje år. Inget man gör i en handvändni­ng som sagt. Kanske öppnar detta för en helt ny bransch inom den moderna pr-världen. För den som kommer på en quick fix till skolor i förtroende­nöd och på bara ett läsår kan tvätta bort en dålig stämpel lär ha stora konsultpen­gar att hämta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden