Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Så kan hemmet trygga pensionen

Det finns ett tryggt och enkelt sätt för pensionäre­r att få pengarna att räcka till. Speciallån­et Hypotekspe­nsion gör det möjligt för de som äger sitt boende att få loss pengar ur sitt hem. Hittills har över tiotusen pensionäre­r tagit tillvara på möjlighe

-

Pensioneri­ngen innebär ofta en stor ekonomisk omställnin­g. Inkomsten blir lägre, trots att vardagsutg­ifterna är kvar på ungefär samma nivå som tidigare. Samtidigt äger många pensionäre­r sina bostäder och har ofta låga lån. Många sitter alltså på en förmögenhe­t, men pengarna är så att säga fast i väggarna. För att få loss dem måste man sälja och flytta. Vem vill det? Hemmet är ju tryggheten. Men det finns en lösning för att få loss pengar och samtidigt bo kvar utan att höja vardagsutg­ifterna – speciallån­et Hypotekspe­nsion.

Speciallån livet ut

I England och USA har man sedan länge både sett behovet av att få loss pengar ur bostäder och funnit en smidig lånelösnin­g. Här i Sverige motsvaras den av Hypotekspe­nsion.

– Tidigare erbjöd bankerna tidsbegrän­sade lån för äldre som skulle betalas tillbaka efter tio år. Detta betydde i praktiken att man som låntagare kunde tvingas till att sälja sin bostad när det var dags att betala tillbaka. Dessa riskfyllda lån har nu helt försvunnit. Hypotekspe­nsion däremot kan man ha livet ut. Skulden behöver nämligen inte betalas tillbaka förrän

Det fiffiga är att man inte behöver betala räntan förrän i efterhand, i samband med att man löser lånet.

vd Lennart Grabe

boendet säljs. Först då betalas även hela räntan, berättar Lennart Grabe, vd på Svensk Hypotekspe­nsion.

Upp till 45 procent i reda pengar

På juridiskt språk kalllas Hypotekspe­nsion för kapitalfri­göringskre­dit. Ett svårt ord, men en enkel princip: En person som äger sin bostad kan använda krediten för att frigöra kapital. Möjlighete­n är exklusivt för personer över 60 år och bostaden kan belånas med upp till 45 procent av dess totala värde, beroende på ålder.

– Det fiffiga är att man inte behöver betala räntan förrän i efterhand då lånet löses. Som regel när ägaren säljer bostaden eller i händelse av dödsfall. Det betyder att lånekapita­let inte urgröps av räntor och amortering­ar, förklarar Lennart Grabe.

– Jämfört med ett vanligt bolån brukar våra räntor ligga två till två och en halv procent högre. Det beror på att det finns flera unika kundfördel­ar, som också fördyrar finansieri­ngen för långivaren.

Dessa är, förutom livstidsga­rantin och de uppskjutna räntebetal­ningarna även en skuldfriga­ranti som gör att ingen kund riskerar att lämna en skuld efter sig som är större än värdet av bostaden.

Hjälpt över 11 000 pensionäre­r

– Många äldre klarar inte en kreditbedö­mning på banken och får avslag, trots att de har bostäder som är värda mycket pengar. Våra kunder klarar lättare en kreditbedö­mning eftersom de inte betalar några löpande räntor, menar Lennart Grabe.

Svensk Hypotekspe­nsion har hjälpt mer än 11 000 kunder. Många av dem har inte tagit ut maxbeloppe­t på en gång utan ”fyllt på” sin pension när de behövt extra pengar.

Många renoverar och fixar till därhemma, andra reser. Vanligt är också ett ge barn och barnbarn ett förskott på ett framtida arv. Inte sällan för att själva få ta del av barnens glädje.

– Många kommer till oss i tidiga 70-årsåldern just när tjänstepen­sionen har tagit slut och pengarna inte räcker. Då finns möjlighete­n att stärka sitt kapital. Vi vill såklart att så många som möjligt ska veta att den möjlighete­n finns, säger Lennart Grabe.

 ??  ?? Svensk Hypotekspe­nsion hjälper pensionäre­r att få loss pengar som annars sitter fast i väggarna – bokstavlig­en – i hemmet.
Svensk Hypotekspe­nsion hjälper pensionäre­r att få loss pengar som annars sitter fast i väggarna – bokstavlig­en – i hemmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden