Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Politiker vill locka elever till förorten

Ska politikern­a bry sig om att en stor majoritet av alla ungdomar vill plugga i innerstade­n? S förespråka­r kommunala kluster i förorterna, medan M tycker att eleverna ska få gå där de vill.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

Stockholms tyngste skolpoliti­ker Olle Burell (S) är insatt i Kärr t or ps s t ör t - dykning. Han vill inte ge något stoppdatum, utan säger bara att han har det största förtroende­t för rektorn, ”en av stans skickligas­te”.

En nedläggnin­g modell Skärholmen och Farsta gymnasium finns alltså inte på horisonten.

– Att ge upp är fel. Från politiskt håll ska vi ge Kärrtorp möjlighet att hålla i och hålla ut. Det har skett stora förändring­ar på marknaden på tio år. Alla vill ha kort restid och bra utbud på andra saker omkring. Där har innerstade­n stark dragning. Och kollektivt­rafiken är en faktor och om man inte ligger vid en knutpunkt, som Kärrtorp inte gör, då måste man ha extra gott rykte.

Vad säger S om att lägga nya skolor i förorterna?

– Min vision är att i innerstade­n kompletter­as av klus- ter utanför. Som ligger nära större knutpunkte­r för tbanan, där det finns ett utbud av butiker och gallerior. Några exempel kan vara Liljeholme­n och Globen, men också Skärholmen och Kista har potential.

Hans opposition är borgarråde­t Cecilia Brinck (M).

Hon vill inte ge konkreta förslag på åtgärder som kan hindra förortssko­lorna att dö ut. Frågan är komplex, och givetvis ska ” alla skolor vara så bra att man vill gå där”.

– Pendeln a t t eleverna söker sig mot stan har vi sett under lång tid. Det är inte nödvändigt­vis till innerstade­n utan ett steg närmare. Bor du i Södertälje söker du Botkyrka eller Salem, exempelvis, säger Cecilia Brinck.

– Men vi får inte glömma att gymnasium är en frivillig skolform. Vi vill att eleverna ska plugga där de vill. Det handlar inte bara om geografi, utan att även erbjuda de program som de vill ha. Och vi vet inte alltid varför de väljer som de gör, ibland kan det vara att man vill gå med sina kompisar som avgör.

 ??  ??
 ??  ?? Cecilia Brink (M).
Cecilia Brink (M).
 ??  ?? Olle Burell (S).
Olle Burell (S).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden