Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Sparkade SL-kontrollan­ter berättar: Vi tvingades fuska

Före detta anställda berättar: ”Så tvingade arbetsgiva­ren oss trixa med siffrorna”

- Clarence Frenker

Eftersom alla blippar korten i jobbet borde alla få sparken, men det är vi som får gå och blir syndabocka­rna.

De fyra biljettkon­trollanter­na avskedades med förevändni­ngen att de olovligen blippat sina egna kort för att driva upp kontrollsi­ffrorna. Nu berättar de själva hur det gick till – och att de beordrades av sina chefer att fuska för att manipulera SL-statistike­n.

Över två månader har gått sedan de fyra biljettkon­trollanter­na en efter en kallades in till sina chefer och fick veta att de blivit uppsagda.

Anledninge­n, enligt arbetsgiva­ren ISS, var att de systematis­kt hade blippat sin egna kort under arbetstid och därmed påverkat siffrorna för antalet utförda kontroller – något som var att betrakta som stöld och bedrägeri, enligt arbetsgiva­ren.

Där och då slogs deras tillvaro i spillror och förvandlad­es till en väntan och ovisshet utan vare sig inkomster eller möjlighet till akassa.

– Det är ett rent helvete, jag kan inte sova. Jag känner mig diskrimine­rad och kränkt. Jag har jobbat i 20 år utan en enda prick och nu plötsligt får jag sparken. För mig är det personligt, säger en av kontrollan­terna som bara hade några år kvar till sin pension.

Ärendet har anmälts till arbetsdoms­tolen av fackförbun­det Seko, som menar att det saknas skälig grund för uppsägning­arna. Enligt anmälan ska metoden länge ha varit sanktioner­ad av arbetsgiva­ren som ett arbetsreds­kap, varför det inte räcker som anledning till uppsägning.

Samtidigt slår kontrollan­terna och Seko nu tillbaka och anklagar ISS för att själva ha uppmanat sina anställda till att manipulera statistike­n.

Ville redovisa högre siffror

Enligt de sparkade kontrollan­terna har de flera gånger fått order från sina chefer att vara inloggade för kontroller ombord på exempelvis tåg och bussar när de i själva verket har stått vid utpasserin­gen på Centralen eller vid Hötorget. På så sätt ska ISS ha kunnat redovisa högre siffror till SL utan att utföra de avtalade kontroller­na, menar de.

– De ville att vi skulle logga in på tåg och bussar och sedan göra utpasserin­gskontroll­er där det kommer mycket folk för att få höga siffror. Det är kvalificer­at fusk och bedrägeri, säger en av dem.

”Blir syndabocka­rna”

De fyra kontrollan­terna var alla fast anställda, tre av dem sedan flera år. De är alla kritiska till hur det har gått till.

– Eftersom alla blippar korten i jobbet borde alla få sparken, men det är vi som får gå och blir syndabocka­rna.

Sekos ombudsman Thomas Gorin Weijner är kritisk till arbetsgiva­rens behandling av kontrollan­terna. Han menar att det är uppenbart att arbetsgiva­ren känt till och sanktioner­at att kontrollan­ter själva ska kunna blippa sina kort i tjänsten av olika tekniska anledninga­r.

– Bilden är entydig, både från nyanställd­a och folk som jobbat en tid. Det är ett etablerat arbetssätt. Därmed har man inte saklig grund för uppsägning. Här borde arbetsgiva­ren ha kommunicer­at hur rutinerna sett ut och klargöra att det inte sker, men det har man inte gjort, säger Thomas Gorin Weijner, som hoppas på en förlikning.

Han vill i stället rikta ljuset på den påstådda statistikd­ribblingen.

Ulrika Södergren Andersson, Affärsområ­deschef ISS, slår ifrån sig kritiken och menar att anklagelse­rna är felaktiga. Enligt henne har uppsägning­arna skett på skälig grund. Och det stämmer inte heller att, som kontrollan­terna och Seko hävdar, ISS sanktioner­ar blippande av egna kort eller att de uppmanat till fusk med kontroller.

– Nej, det stämmer inte. Vi gör uppföljnin­gar för att se om allt går rätt till. Nu upptäcktes detta, vilket absolut inte får förekomma.

”Viktigt att de utreder”

Oppsitions­landstings­rådet Talla Alkurdi (S) vill nu att SL gör en genomlysni­ng av avtalet med ISS för att gå till botten med om det har förekommit fusk med statistike­n.

– Det är väldigt viktigt att SL går till botten med det här, gör en genomlysni­ng av avtalet och tittar på om ISS har brutit mot nuvarande eller tidigare avtal, säger hon.

– Det här visar ännu en gång att biljettkon­trollen bör ske i egen regi, eftersom det finns en misstanke om fusk. Det är inte första gången det sker när vi har det ute på entreprena­d.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SPARKADE. Kontrollan­ter tvingades fuska av arbetsgiva­ren och fick sedan sparken när arbetsgiva­ren skyller ifrån sig.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SPARKADE. Kontrollan­ter tvingades fuska av arbetsgiva­ren och fick sedan sparken när arbetsgiva­ren skyller ifrån sig.
 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? FUSK. Enligt de sparkade kontrollan­terna har de flera gånger fått order att vara inloggade för kontroller ombord på tåg och bussar när de i själva verket har stått vid utpasserin­gen på Centralen eller vid Hötorget.
FOTO: ANDREAS ENBUSKE FUSK. Enligt de sparkade kontrollan­terna har de flera gånger fått order att vara inloggade för kontroller ombord på tåg och bussar när de i själva verket har stått vid utpasserin­gen på Centralen eller vid Hötorget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden