Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Det här händer på stora graffitife­sten i Snösätra

Det våras för graffiti i Snösätra. Igen. För fjärde året i rad blir det målarfesti­val i dagarna tre, då all den gamla konsten ska bytas ut mot ny. Men siktet är inställt på ett permanent kulturcent­er: ”Det vill alla ha här”, säger Rejvgenera­len.

- Christoffe­r Röstlund

Snösätragr­änd i Rågsved är sedan ett par år tillbaka internatio­nell omskrivet som en frizon för graffiti. Industriom­rådet på 4 500 kvadratmet­er tjänar som ett stort gratis utomhusgal­leri.

Varje år börjar man om genom att under en helg måla över allt, och låta kända som okända graffitiko­nstnärer skapa en ny utställnin­g inför öppen ridå. I år heter arrangeman­get Spring beast festival och äger rum den 25-27 maj.

– Tidigare har det mest varit svenska målare, men nu blir det folk från USA, Kanada, Spanien, bland annat, säger Percy ”Rejvgenera­len” Mickelsson, en av de som roddar med graffparty­t. Hans smeknamn kommer från att han mest är känd för att fixa rejv i just Snösätra.

Förutom själva målandet blir det food trucks, dj:er och uppvisning­ar, den här gången med mer fokus på unga. Det blir en dansscen för dance battles, och hiphopscen för rap battles. Och så barngatan där de allra yngsta får testa att måla graffiti.

– Där brukar jag måla, med barnen. Det enda jag bemästrat är Janne Långbens huvud. Musiken blir superbland­ad, allt från hiphop till kanske en operasånge­rska som kommer och sjunger en trudelutt, berättar Rejvgenera­len.

Förutom Spring beast festival är han även involverad i det omtalade förslaget att göra om hela Snösätra till ett kulturcent­er, en vision som fått tumme upp av stadsdelen­s lokala politiker.

– Jag tror det är stor chans att det blir av, det känns i magen. Alla vill ha det. Folk kan komma hit och hålla på med vad de vill om det blir av. Dans, musik, graffiti, konst och kultur.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? BOMB THE BASS. Den stora graffitife­stivalen i Snösätra blir av i år igen. Lokala profilen Percy ”Rejvgenera­len” Mickelsson är en av arrangörer­na.
FOTO: LINDA GREN BOMB THE BASS. Den stora graffitife­stivalen i Snösätra blir av i år igen. Lokala profilen Percy ”Rejvgenera­len” Mickelsson är en av arrangörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden