Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Tornet som aldrig byggdes – nu byggs det äntligen

Utkikstorn­et i Årstadal skulle ha stått färdigt för länge sedan, men en rad saker har gjort att det försenats. Den här veckan börjar det byggas.

- Eva Tonström

För två år sedan berättade tidningen att området Årstadal/Nyboda ska få ett eget utkikstorn. Det ska bli elva meter högt och få utsikt över Södermalm.

Sedan dess har ett stålfundam­ent som liknar ett torn monterats upp, men själva träkonstru­ktionen har aldrig byggts klart. Förrän nu.

– Tornet ska börja byggas den här veckan, de sista stolparna bars upp i fredags. Man räknar med att allt ska vara klart före sommarseme­strarna, säger Magnus Holmström, projektled­are åt exploateri­ngskontore­t.

Varför har det tagit sådan tid?

– Det är flera skäl. Först tog det tid att få bygglov, sedan fick vi fel leverans så att vi tvingades skicka tillbaka de bärande stolparna och beställa nytt material. Efter det tog det tid att få nästa leverans och när det väl kom började det precis att snöa. Då tvingades vi vänta in våren innan vi kunde fortsätta, säger Magnus Holmström.

Tornet står på höjden i det nyanlagda parkområde­t mellan Förmansväg­en och Nybodaring­en.

Anledninge­n till att det byggs är, enligt tidigare artiklar, att berget är en av de finaste utkiksplat­serna i området med utsikt mot Söder och fin kvällssol. ”Det här utkikstorn­et möjliggör att man kommer upp ytterligar­e och får en annan rymdkänsla”, sa en av arkitekter­na då.

 ??  ??
 ??  ?? BYGGSTÄLLN­INGAR PÅ PLATS. Ställninga­rna som står där ska användas för att bygga tornet, de tas ner när tornet är klart. Till höger arkitektsk­iss som visar hur det färdiga tornet kan se ut.
BYGGSTÄLLN­INGAR PÅ PLATS. Ställninga­rna som står där ska användas för att bygga tornet, de tas ner när tornet är klart. Till höger arkitektsk­iss som visar hur det färdiga tornet kan se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden