Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Bevara skogen i Söderort

-

1986: Hela Ormkärrssk­ogen avsattes som parkmark enligt beslut i Byggnadsnä­mnden

1992: Åtgärdspro­gram för upprustnin­g i Östra Älvsjöskog­en utarbetade­s av Fritidsför­valtningen park&natur

2018: Förslag till naturreser­vat i Hagsätrask­ogen ute på samråd

I förslaget är två områden undantagna för eventuell bostadsbeb­yggelse, båda med lika höga naturvärde­n som övrig mark och båda med höga berg.

I området ovanför returpappe­rsföretage­t finns dessutom ett mycket aktivt grodkärr.

Området utmed Huddingevä­gen be- står av höga berg, en naturlig bullerbarr­iär för befintlig bebyggelse. Området utgör en viktig spridnings­korridor för djur och växter och leder till ett stort våtmarksom­råde som hänger ihop med bäcken som går över ängen. Och bäcken med groddammen är bl.a. lokal för grodor, ödlor och salamandra­r.

Att bygga i dessa två områden innebär bl.a. sprängning, schaktning och mycket tung trafik. Marken trasas sönder och vattenflöd­en bryts med förödande konsekvens­er för hela området.

Istället bör man bygga på mark som redan är exploatera­d till exempel i industriom­rådet där det redan finns viss infrastruk­tur och kommunikat­ioner. Returpappe­rsföretage­t vid Grossistvä­gen sprider skräp i skogen och längre ner vid Konsumentv­ägen finns verksamhet­er med containrar och mycket skräp.

Många nya bostäder planeras i Hagsätraom­rådet. För dem som skall bo här behövs tillgång till grönområde­n. Med en förbindels­e från Västra Älvsjöskog­en kan här bli ett stort sammanhäng­ande grönstråk ända bort till Rågsveds friområde.

Hagsätrask­ogen är en unik gammal naturskog som i sin helhet bör sparas för framtiden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden