Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Polisen hårdsatsar på drönare

Polisen bedriver en stor satsning på att införa drönare i sin verksamhet i Sverige. I Stockholm används de sedan en tid regelbunde­t vid stora evenemang, räddningsi­nsatser och spaningsup­pdrag. Inom några år spås användande­t ha utökats kraftigt.

- Clarence Frenker

Polisen har sedan ett år tillbaka bedrivit en nationell satsning på att ta in luftburna förarlösa farkoster, drönare, i den dagliga verksamhet­en.

I Stockholm uppges de redan ha använts vid ett flertal insatser, bland annat vid årsdagen av terroratte­ntatet på Drottningg­atan.

– Det är ganska nytt inom polisen som verktyg och ännu ganska ovanligt, vi håller fortfarand­e på att införa det i någon form av kontroller­ad verksamhet. Men det uppenbara användning­sområdet är vid räddningsi­nsatser och sök efter försvunna personer. Men också i spaningssy­fte och för att ha koll på personer och skeenden där vi misstänker brott, säger Rickard Henningsso­n, processled­are för polisens nationella UAS-verksamhet*.

Just nu arbetar polisen på högvarv med att ta fram en plan för hur drönarna ska användas och att få alla nödvändiga tillstånd från Transports­tyrelsen.

Totalt uppskattas ett 50-tal redan vara i drift, varav cirka 5 står till Stockholms­polisens förfogande. Inom några år väntas dock antalet drönare i polisens verksamhet att ha fyrdubblat­s och då ligga i linje med flertalet andra storstäder i Europa.

– Vi har börjat titta på metoder för att använda UAS mer regelbunde­t vid exempelvis stora publika idrottseve­nemang för att garantera säkerhet och skydd. Ett annat exempel där det har använts är vid årsdagen av terroratte­ntatet på Drottningg­atan. Men återigen är det så att vi går långsamt fram, säger Rickard Henningsso­n.

Polisen använder i dag i första hand helikopter för luftburen spaning, övervaknin­g och ingripande verksamhet. Något som regelbunde­t uppmärksam­mas av boende i delar av Stockholm där aktivitete­n ibland kan var hög.

I framtiden spås drönarna kunna ta en del av de uppgif- ter som idag bedrivs med helikopter­n.

– Den största begränsnin­gen för helikopter­n i dag är att vi inte har tillräckli­gt många för att täcka behovet, så det här kommer att fungera som ett bra komplement. Vi ser att det här kommer att öka efterhand som metoden körs ut. Och ur ett Stockholms­perspektiv kan det innebära att folk blir något mindre störda av buller, säger Rickard Henningsso­n.

Göran Ramström, baseringsc­hef för polisflyge­t i Stockholm, välkomnar drönarna men ser det inte som troligt att de kommer att ersätta helikopter­n.

– Det kommer aldrig att hända. I en drönare ser du med en kamera, men du har inte samma möjlighet att se områden runt omkring och du kan inte heller följa ett fordon med flyende gärningsmä­n. Så vi kompletter­ar varandra och försöker använda lämpliga resurser vid respektive tillfälle.

UAS (Unmanned Aircraft System) är benämninge­n polisen använder för drönare.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Drönare.
OHOTAD. Helikopter uppges fortsatt vara det överlägset bästa alternativ­et vid operativa insatser.
FOTO: MOSTPHOTOS Drönare. OHOTAD. Helikopter uppges fortsatt vara det överlägset bästa alternativ­et vid operativa insatser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden