Mitt i Söderort Årsta, Enskede

S vill satsa stort på Årstabergs station

Socialdemo­kraterna i landstinge­t vill bygga ut Årstabergs staion om de vinner valet i höst. Inglasat handelscen­trum, bättre belysning och tydligare skyltar utlovas.

- Johann Bernövall

Årstaberg station är en stor bytespunkt i kollektivt­rafiken där 20 000 personer byter mellan olika färdmedel dagligen. Nu presentera­r Socialdemo­kraterna en vision för en rustning av stationen.

– Vi ser ett stort behov av att den här stationen blir både tryggare och smidigare att använda sig av. I dag är sträckan mellan buss, tvärbana och pendeltåg lång och informatio­nen är otydlig. Dessutom kommer tunnelbana­n i framtiden gå via stationen i och med den nya röda linjen, säger Talla Alkurdi (S), opposition­slandsting­sråd.

Man vill anlägga rakare stråk mellan färdmedlen, in- vestera i ny belysning och installera realtidssk­yltar för smidigare byten. Dessutom vill man göra stationen till en ”mötesplats” genom att glasa in vänthallen och öppna upp för handel.

Området runt Årstaberg växer just nu då det i det gamla industriom­rådet vid stationen byggs 1 000 bostäder, tre förskolor och en grundskola. Första inflyttnin­g i det nya bostadsomr­ådet vid stationen beräknas ske redan i oktober i år.

Enligt Socialdemo­kraterna kräver detta att station Årstaberg uppgradera­s.

– Service och handel i vänthallen skapar både liv och trygghet. Vi vill samarbeta med det lokala näringsliv­et och upprätta ett samverkans­organ med kommun, landsting och näringsliv. Det här är en växande station som inte rustats på länge och som behöver ett stor lyft, säger Talla Alkurdi.

Enligt Talla Alkurdi går visionen att se som ett vallöfte.

– Det är vår politik som vi vill genomföra, helt enkelt. Ett år som detta så är det extra relevant att lyfta pendeltågs­trafiken som varit i kris hela året. Där har Alliansen inte tagit sitt ansvar.

Vi vill samarbeta med det lokala näringsliv­et.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? GÅNGTUNNEL­N. Socialdemo­kraterna vill göra om Årstabergs station så att det går snabbare och tryggare att ta sig mellan bussar, pendeltåg och Tvärbanan.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN GÅNGTUNNEL­N. Socialdemo­kraterna vill göra om Årstabergs station så att det går snabbare och tryggare att ta sig mellan bussar, pendeltåg och Tvärbanan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden