Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Blått Stureby sticker ut i rödgröna Söderort

Så gott som hela Söderort lyser rött när det kommer till invånarnas partisympa­tier. Men bland villorna i Stureby är det Moderatern­a som gäller. – De flesta byter färg när de skaffar hus, säger Magdalena Sörensen.

- Sophie Stigfur sophie.stigfur@direktpres­s.se

En klar övervikt för de rödgröna partierna är den dominerand­e trenden för valdistrik­ten i Östra Söderort. Sett till hela Farsta, Skarpnäck och Enskede-Årsta-Vantör står Socialdemo­kraterna starkast – med 29,14 procent av rösterna 2014. Moderatern­a fick här 18 procent av rösterna, tätt följda av Miljöparti­et med 15,4 procent. Men i centrala Stureby är det i stället M som dominerar.

Här fick partiet 32,8 procent – med ett stort gap ned till S på 16 procent. Något som inte förvånar Magdalena Sörensen, 56, som sitter med i styrelsen för Sturebys Villaägare­förening. Själv kommer hon att rösta som de flesta av grannarna. De viktigaste frågorna är att arvsskatte­n, förmögenhe­tsskatten och fastighets­skatten inte kommer tillbaka.

– Jag vet att det, tillsamman­s med trygghet och att Stureby inte ska förtätas mer, är viktigt för de flesta villaägare här. När man skaffar hus och inser hur mycket som krävs i både kostnader och tid vill man inte ge bort pengar om man inte måste. Då är det många som byter färg.

I södra Stureby, där hyresrätte­rna finns, är istället S starkast med 25 procent. M och MP fick båda cirka 19 procent.

– De som bor där tror kanske att vi är några slags lyxmännisk­or, men inget kommer gratis. Vi har kämpat och fortsätter att kämpa hela tiden, säger Magdalena Sörensen.

Maria-Elena Echevierra, 36, som bor i hyresrätt, säger att Stureby känns väldigt uppdelat. Här saknas naturliga mötesplats­er och området känns generellt tomt på människor. Själv ska hon rösta på Feministis­kt initiativ.

– Att det är så uppdelat här tror jag beror på att de som tjänar mycket pengar tjänar på att rösta blått, medan alla andra tjänar på att rösta rött.

 ??  ?? MagdalenaS­örensen
MagdalenaS­örensen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden