Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Nu får cyklister trampa på körbanan

Från och med i onsdags är cyklister välkomna på körbanan – även om det finns en cykelbana i närheten.

- Patrik Wirén Johann Bernövall

Det ska vara enkelt att ta sig fram på cykel.

Tidigare har det varit olagligt att cykla på körbanan om det finns en cykelbana intill. Men nu är det nya regler som gäller. Ett regeringsb­eslut ger klartecken för cyklister och förare av moped klass II att köra på alla körbanor där högsta tillåtna hastighet är 50 kilometer i timmen.

Beskedet har mött blandade reaktioner i cykelgrup- perna på Facebook. En del jublar över att de nu slipper trånga och i vissa fall eftersatta cykelbanor, medan andra menar att trafikslag­en snarare skulle separeras ännu mer.

Förstår inte syftet

Elin Larsson från Kungsholme­n cykelpendl­ar till jobbet varje dag och kan inte riktigt förstå syftet med den nya regeln.

– Mellan Kungsholme­n och Östermalm finns det bra cykelbanor som vi cyklister använder. Jag har svårt att se att det kommer förändra cyklistern­as beteende här i stan, säger hon.

”Underlätta­r för cyklister”

I pressmedde­landet från regeringsk­ansliet den 20 juni står att det är fortsatt möjligt också att cykla i körbanan även om det är högre hastighet men ”under förutsättn­ing att det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge.”

– Nu underlätta­r vi för cyklister. Det ska vara enkelt att ta sig fram på cykel, förklarade infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth i meddelande­t.

 ??  ?? SKEPTISK. Elin Larsson från Kungsholme­n tror inte de nya reglerna kommer att förändra cyklistern­as beteende.
SKEPTISK. Elin Larsson från Kungsholme­n tror inte de nya reglerna kommer att förändra cyklistern­as beteende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden