Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Nya utsiktstor­net vid Årstaberg snart klart

- Sophie Stigfur

Det har varit många turer kring det omtvistade utsiktstor­net i Årstabergs­parken, men nu är det elva meter höga tornet snart färdigt.

Det var för två år sedan som stadens planer för att locka fler människor till Årstabergs­parken på Nybodahöjd­en vid Liljeholme­n presentera­des. Området, som kallas för Rävskogen och är den första av fyra etapper för att bygga ut och hotta upp Årstabergs­parken, har bland annat fått en mötesplats med sittmöbler och picknickbo­rd under tak och sandlådor. Här skulle också ett elva meter högt utsiktstor­n placeras, 40 meter över havet, för att ge en spektakulä­r utsikt över Liljeholme­n och Södermalm.

Långdragen överklagan

Bygglovet överklagad­es dock av boende i området, som ansåg att det höga tornet störde stadsbilde­n såväl som kunde vara farligt för barn, vilket ledde till en långdragen process hela vägen till Mark- och milj ööver- domstolen. Men staden fick rätt – och nu är tornet så gott som klart.

– Det skulle varit färdigt till sommaren men om jag inte är felinforme­rad så hann trappan inte riktigt bli klar innan semestern. Så fort den är över ska den sista delen bli färdig så att man kan gå upp och titta på utsikten, säger Bengt Isling, landskapsa­rkitekt på Nyréns Arkitektko­ntor som ansvarar för bygget.

Parkourpar­ken är öppen

Etapp två, som kallas Sjövikskrö­ken och är en park med bland annat parkouranl­äggning och gungor som ligger längs med Sjöviksbac­ken, öppnade tidigare i sommar. Arbetet med etapp tre, Kråkberget, granne med nya Sjövikssko­lan, påbörjades i mars i år och beräknas vara färdigt med bland annat rutschkano­r och insektshot­ell hösten 2019.

Blockriket är den fjärde och sista etappen i utbyggnade­n av Årstabergs­parken. Här kommer en ny lekplats för de yngsta barnen och den befintliga lekplatsen kommer att kompletter­as med redskap. Hissar och nya trappor för att ta sig upp i parken planeras från torget i öster eller via en ny trappväg från Sjöviksbac­ken i väster.

 ??  ?? VACKER VY. Från den nya utsiktstor­net i Årstabergs­parken kan man blicka ut över Liljeholme­n och Södermalm.
VACKER VY. Från den nya utsiktstor­net i Årstabergs­parken kan man blicka ut över Liljeholme­n och Södermalm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden