Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Syskonen hjälpte polisen

I onsdags skulle Hedda och Ivar Stensnäs Granlund handla på Ica på Rosenlunds­gatan med sin pappa. Då gjorde de en upptäckt som slutade med att en tjuv kunde gripas på bar gärning.

- Johann Bernövall

De uppmärksam­ma barnen började ana oråd när en man uppträdde märkligt vid parkeringe­n intill matbutiken.

– Han gick liksom runt och runt bilen flera gånger och jag förstod att han höll på med någonting skumt, så jag sa till min storebror, säger Hedda Stensnäs Granlund.

– Då såg vi hur han började ta sig in genom att sträcka sig genom ett fönster som var öppet. Han hade nog tänkt ta sig för att försöka tjuvkoppla bilen, säger Ivar Stensnäs Granlund.

Syskonen agerade genom att säga till sin pappa Håkan som kunde ringa polisen om det pågående brottet. Att de agerade så rutinerat kommer sig av en vana av att hålla koll på sin omgivning. Trots att de beskriver händelsen som ”läskig” så fanns det ingen tvekan om att göra någonting åt det.

– Jag kallar mig själv för snabbsynt, jag har alltid koll på vad som händer på gatan. Min dröm är att någon gång sätta krokben för en ficktjuv och hamna i Aftonblade­t, säger Ivar Stensnäs Granlund som dock avslöjar att han var ”räddare än Hedda” i det här skarpa läget.

Polisen kunde snabbt komma till platsen och gripa gärningsma­nnen på bar gärning. De var mycket tacksamma över de unga hjältarnas insats och civilkurag­e.

– De ställde några frågor om vad vi hade sett och sa sedan att vi hade gjort en jättefin sak, det kändes väldigt bra, säger Hedda Stensnäs Granlund.

Storebror Ivar var snabb med att framhålla att det var hans syster som först fick syn på det pågående brottet.

– Jag sa till polisen: ”tacka inte mig, tacka kommissari­e Martin Beck” och pekade på min syster, säger Ivar Stensnäs Granlund som är en stor Beck-fantast och enligt egen utsago kan nästan alla Gunvald Larssons repliker utantill.

I framtiden vill han eventuellt arbeta på Säpo. Hedda är inte heller helt främmande för en framtid inom brottsbekä­mpning.

Syskonen skickar slutligen med en uppmaning till alla vuxna som vill stoppa tjuvar:

– Var alltid uppmärksam på vad som händer runt dig!

 ?? FOTO. SACHARIAS KÄLLDÉN ?? HJÄLTAR. Ivar och hans syster Hedda hjälpte polisen att fånga en tjuv på bar gärning.
FOTO. SACHARIAS KÄLLDÉN HJÄLTAR. Ivar och hans syster Hedda hjälpte polisen att fånga en tjuv på bar gärning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden