Mitt i Söderort Årsta, Enskede

SL om missen med gratiskort­en till alla unga

- Mimmi Epstein

Trots att lovet varar en vecka till slutade skolungdom­arnas gratis sommarlovs­kort att gälla i fredags. ”Ett tankefel” enligt SL.

Efter ett riktat statsbidra­g från regeringen har alla skolungdom­ar erbjudits gratis SL-kort i sommar. Det har varit upp til l respektive landsting vilka datum sommarlovs­kortet ska gälla.

Men trots att skolorna i Stockholm börjar först den 20 augusti slutade korten att gälla i fredags, 10 augusti.

– Exakt tidpunkt för sommarlovs­korten har varit en fråga för tjänstemän att besluta om. Politiken har i blockövers­kridande enighet sett till att det funnits beslut, pengar och direktiv på plats för ett sommarlovs­kort för l änets elever, säger t r afiklandst­ingsrådet Kristoffer Tamsons (M) och ger SL:s tjänstemän ”bakläxa” för brister i genomföran­det.

Claes Keisu på SL:s pressavdel­ning förklarar hur man har tänkt.

– När vi satte slutdatume­t gjorde vi det med tanke på att skolbiljet­t och fritidsbil­jett börjar gälla den 10 augusti. Men vi inser nu att det var ett tankefel.

Problemet är att alla skolungdom­ar i Stockholms stad som bor på ett visst avstånd från sin skola får ett gratis terminskor­t. Men dessa delas ut först i samband med skolstarte­n den 20 augusti – tio dagar efter att sommarlovs­kortet slutade gälla.

Felet är enligt SL inte möjligt att rätta till i år, det går nämligen inte att förlänga sommarlovs­kortens giltighet på samma sätt som man har gjort i exempelvis Västra Götaland och Skåne.

– Det är tekniskt omöjligt. Vi har ett annat biljettsys­tem än Västtrafik och Region Skåne. Vi skulle vara tvungna att skicka ut 160 000 nya plastkort, och det skulle vi inte hinna med. Det här är något vi måste rätta till nästa år, säger Claes Keisu.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? SLUTÅKT. I fredags slutade sommarlovs­korten att gälla trots att sommarlove­t fortsätter till den 20/8.
FOTO: JANNIE FLODMAN SLUTÅKT. I fredags slutade sommarlovs­korten att gälla trots att sommarlove­t fortsätter till den 20/8.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden