Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Bilfria dagen – ett misstag

- Pär Åkerberg

Den 16 september genomför staden aktivitete­n ”I stan utan min bil”, en bilfri dag i Stockholms innerstad. Målet är bland annat att få folk att ställa bilen och istället gå, cykla och resa med kollektiva färdmedel. Vad gör då staden? Jo, förbjuder bussar att köra i det avstängda, bilfria området!

Turisterna får små möjlighete­r att se de mest populära besöksmåle­n. Det gäller till exempel de som kommer med kryssnings­fartyg till Stockholms hamnar. De vill åka på rundtur med buss under tre-fyra timmar för att se mesta möjliga av stan. De cirka 2000 passagerar­na på fartyget som kommer hit den- na dag kommer bli mäkta besvikna. Det gäller även turister som kommer med buss från andra orter i Sverige och utomlands. Förutom att det blir svårt för dem att komma till besöksmåle­n med buss, får de svårt att komma till och från sina hotell i innerstan.

Förutom en mängd byggnation­er som påverkar vägtrafike­n så pågår Slussenpro­jektet, Sergels Torg och Klarabergs­gatan är avstängda och Fredsgatan är avstängd för motorfordo­n. Att i detta läge arrangera ”I stan utan min bil” och ställa till med ännu mer problem för busstrafik­en är feltänkt. De turister som reser med buss denna dag kommer inte uppfatta Stockholm som en besöksvänl­ig stad.

Vi uppmanar staden att tillåta bussar i beställnin­gstrafik inklusive turistbuss­ar under den bilfria dagen, att ta hänsyn till den besvärliga trafiksitu­ationen och inte genomföra aktivitete­r som försvårar situatione­n ytterligar­e, förbättra framkomlig­heten för bussar och att ha en dialog med representa­nter för näringsliv­et tidigt i planeringe­n av olika arrangeman­g.

Stockholms läns Bussbransc­hförening

Karin Olsson Trollmo

Föreningen Stockholms Auktoriser­ade Guider

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden