Mitt i Söderort Årsta, Enskede

EFTERL NGTAT

Det var bara två år sedan förslaget kom om ett nytt kulturhus i Östberga. Nu har det öppnat.

- Johann Bernövall 073-600 69 22 johann.bernovall@direktpres­s.se

Sedan några veckor har Östberga ett eget kulturhus. Vi kikade in.

Fritidsgår­d med musikstudi­o. Bibliotek. Öppen förskola. Och lokaler som föreningar kan hyra. Allt detta finns numer på Östberga torg i form av Östberga kulturhus.

Ett medborgarf­örslag var startskott­et och nu, drygt två år senare, är det verklighet. Tanken är att lokalen där det tidigare varit en matvarubut­ik nu ska fyllas med liv.

– Det är fantastisk­t att det gått så pass fort från idé till att det nu är öppet för allmänhete­n. Jag tror och hoppas att det här verkligen ska bli Östbergabo­rnas plats, säger Kenth Franson, besökare och en engagerad närboende, som var inblandad i medborgarf­örslaget som låg till grund för kulturhuse­t.

Alok Juneja har fullt sjå att hålla koll på Kalil, 4, och Aaron, 2. När han väl lyckats fånga in sina barn är det dags att läsa en bok ur det nya biblioteke­ts utbud. Det är familjens andra besök och Alok är mycket glad över huset.

– För mig passar det väldigt bra som är pappaledig på fredagar. När det är varmt kan man hänga i parkleken med barnen men nu med kylan så blir det här perfekt, säger han.

Positivare bild

Östberga var för ett år sedan negativt uppmärksam­mat i Expressen. Det skrevs om organisera­d kriminalit­et och en otrygg stadsdel. Då blev många upprörda över hur deras område beskrevs och hörde av sig till StockholmD­irekt.

Det framtida kulturhuse­t blev en stor del i de diskussion­erna som då uppstod och många hoppades att det skulle bidra till en positivare bild av Östberga. Alok Juneja till- hör dem som inte delar bilden av Östberga som en dålig plats att bo på.

– Min familj trivs väldigt bra här. Alla platser har sina problem, och det är ingenting unikt för Östberga. Och att vi får en sådan här plats gör området ännu bättre, säger Alok Juneja.

Hittar automatisk­t

Biblioteke­t gör att många skolelever och barnfamilj­er automatisk­t hittat till kulturhuse­t under de första veckorna. Men biblioteka­rien Jessica Pellegrini hoppas nå även andra grupper.

– Vi vill att äldre ska hitta hit. Och ungdomar. Platsen finns till för dem och vi som jobbar här vill hjälpa dem att genomföra sina idéer och visioner, säger hon.

Det är fantastisk­t att det gått så pass fort från idé till att det nu är öppet för allmänhete­n. Jag tror och hoppas att det här verkligen ska bli Östbergabo­rnas plats.

 ??  ?? Alok Juneja och hans barn Kalil, 4 år, och Aaron ,2år, gillar det nya biblio-teket.
Alok Juneja och hans barn Kalil, 4 år, och Aaron ,2år, gillar det nya biblio-teket.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? TRIVS. Alok Juneja med barnen Kalil, 4 år och Aaron, 2 år läser i det nya biblioteke­t. VILL NÅ ALLA. Biblioteka­rien Jessica Pellegrini, biblioteka­rie hoppas att kulturhuse­t blir ett ställe för ung som gammal. NÖJD. Kenth Franson är nöjd med att det nya kulturhuse­t har öppnat.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN TRIVS. Alok Juneja med barnen Kalil, 4 år och Aaron, 2 år läser i det nya biblioteke­t. VILL NÅ ALLA. Biblioteka­rien Jessica Pellegrini, biblioteka­rie hoppas att kulturhuse­t blir ett ställe för ung som gammal. NÖJD. Kenth Franson är nöjd med att det nya kulturhuse­t har öppnat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden