Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Förbjudet ta andras skräp till soptippen

- Patrik Wirén

Stockholms stads förbud mot appen Tiptapp har även kastat ljus på en annan fråga. Vad säger egentligen lagen om att en vän eller anhörig slänger mitt skräp?

Förra veckan berättade vi om Tiptapp, appen som på kort tid fått tusentals användare i Stockholm. Grundidén är att göra det enkelt att bli av med gamla saker eller skräp. Samtidigt får den som hämtar sakerna en ersättning som bestäms av annonsören.

Men nu har framgångss­agan drabbats av ett rejält bakslag.

Efter ett beslut i miljöoch hälsoskydd­snämnden har Stockholms stad beslutat att förbjuda Tiptapp från att förmedla transport av hushållsav­fall till någon an- nan än de entreprenö­rer som anlitats av staden. Rikard Warlenius (V) menar bland annat att Tiptapp riskerar att konkurrera ut ”legala företag” som slutit avtal med Stockholm vatten och avfall.

– Vi måste upprätthål­la en arbetsmark­nad med skäliga löner där människor är försäkrade och har kunskap om vad man gör med avfallet. Jag är säker på att de flesta människor tycker att den som gör jobbet ska ha or- dentlig betalt och inte riskera att skadas, säger han.

Gäller privatpers­oner

Förbudet har också riktat ljuset mot vad som egentligen är okej för privatpers­oner. Gunnar Söderholm, förvaltnin­gschef på miljöförva­ltningen förklarar att det inte är tillåtet att låta en kompis ta ditt skräp till återvinnin­g.

– Formellt är det förbjudet. Däremot går det bra om du är med personlige­n och lämnar avfallet. Men beslutet är riktat mot näringsidk­are, inte privatpers­oner, konstatera­r han.

Vad gäller Tiptapps tjänster klarar sig funktionen ”bortskänke­s” undan lagens långa arm – men bara så länge det handlar om saker som återanvänd­s. Detta gäller alltså även dig som pri- vatperson. Camilla Husebye Becker, förvaltnin­gsjurist på miljöförva­ltningen, utvecklar i ett mejl.

Sådant som återanvänd­s är inte avfall i miljöbalke­ns mening och omfattas därför inte av reglerna för hantering av avfall. Om man däremot har lagt upp avfall för transport till ÅVC under ”Bortskänke­s”, så träffas även det av förbudet. Appens rubriker har i det sammanhang­et ingen betydelse, skriver hon.

StockholmD­irekt har sökt Tiptapp för en kommentar. Företaget har tre veckor på sig att överklaga, räknat från datumet som de delgavs beslutet. Camilla Husebye Becker konstatera­r v i d lunchtid under onsdagen att någon överklagan ännu inte inkommit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden