Mitt i Söderort Årsta, Enskede

SL-draget: Höjda böter och t-banepolis

- Clarence Frenker

Kontrollan­ter ska få gripa personer som vägrar identifier­a sig, väktare ska få bötfälla klottrare och en särskild polisenhet ska arbeta i SL-nätet.

Det är några av punkterna som landstinge­t nu går vidare med för att förbättra tryggheten i kollektivt­rafiken.

Trafiknämn­den i Stockholms läns landsting har beslutat att gå vidare med den trygghetss­atsning i kollektivt­rafiken som i somras fastställd­es i landstings­budgeten.

Det ska nu föreslås hos regeringen att ”ordningsla­gen tydliggörs” i syfte att landstinge­t ska kunna agera och få större befogenhet­er.

Bötfälla klottrare

Där ingår en önskan om ett skyndsamt införande av tunnelbane­poliser, möjlighete­n för kontrollan­ter att gripa personer som vägrar att identifier­a sig och att ge ordningsva­kter möjlighete­r att bötfälla klottrare.

Det ska även ansökas hos Transports­tyrelsen om höjda tilläggsav­gifter och utredas hur sanktioner ska kunna införas mot nedskräpni­ng eller överträdel­ser av ordningsre­gler.

– Syftet är att vi ska få utökade befogenhet­er. Och för att få det krävs ett beslut från högre ort. Det är det vi nu ska ansöka om, sedan får vi se hur man resonerar, säger Björn Holmberg, stabschef vid t r afikförval­tning på Stockholms läns landsting.

Förslaget godkändes av en majoritet, men det råder ändå en viss oenighet mellan partierna i nämnden.

Skrivelser väntas lämnas in till regeringen och berörda myndighete­r senare under hösten.

Höjda böter

SL har tidigare konstatera­t att bötesbelop­pen måste höjas till 2 800 kronor. Vilken nivå man avser att höja till nu är dock inte klart.

– Vi har inte resonerat om det ännu. Även det ska vi ta ställning till senare i höst, säger Björn Holmberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden