Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Supportrar­na hyllar

sin Bajen-hjälte

- Eva Tonström

Östberga community center finns inte längre. Det lades ned när Östbergas nya kulturhus öppnade i höstas. ”Det finns inget behov”, säger staden.

Östberga community center, ÖCC, startade hösten 2014 och skulle bli ett nav för unga vuxna i Östberga att få hjälp till arbete och utbildning. Men det visade sig svårt att locka dit de unga, i stället har verksamhet­en långsamt styrts till att mer bli en social mötesplats för Östbergabo­rna.

Så när Östberga kulturhus öppnade i september lades ÖCC ned.

Inte tillräckli­gt behov

Enligt Gunilla Ekstrand, chef för kultur och fritid i Enskede-Årsta-Vantör, finns inte tillräckli­gt många i området som behöver den typ av hjälp man först tänkt sig.

– Men om det visar sig längre fram att det finns ett behov så har vi resurser på våra community center i Rågsved och Dalen, säger hon.

Samtidigt har staden satsat mer på så kallade Jobbtorg för unga, där personer i åldern 16-29 år får hjälp att hitta jobb. Och Fryshuset har etablerat sig i Östberga sedan 2016. De riktar sig till barn och unga från 12 år upp till 30 år och ordnar en rad aktivitete­r varje vecka.

Har en strategi

De sakerna ihop gör att man ändå har en strategi för att fånga upp unga vuxna som varken jobbar eller pluggar, enligt Gunilla Ekstrand.

– På kulturhuse­t kan vi också ha olika aktivitete­r för att informera och underlätta kontakten med Jobbtorg, säger hon.

 ?? ARKIVFOTO: LINDA GREN ?? DET VAR DÅ. I maj 2015 var ÖCC alldeles nytt, i maj 2015. Juan Freytes och Hashar Salim visade ungdomarna­s idéer på en tavla.
ARKIVFOTO: LINDA GREN DET VAR DÅ. I maj 2015 var ÖCC alldeles nytt, i maj 2015. Juan Freytes och Hashar Salim visade ungdomarna­s idéer på en tavla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden