Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Kolla in det läskigaste huset i Enskede

- Eva Tonström LÄSKIGAST I SÖDERORT?

Dödskallar invirade i spindelnät, zombiefäll­or, häxor som flyger i luften och lik i plastsäcka­r. Inte alla barn – eller vuxna – vågar gå in till huset på Nylandsgat­an och fråga om bus eller godis.

– Det är många från min skola som brukar gå hit och kolla, men de flesta stannar på gatan, säger Walter, som bor i Enskedefäl­tets läskigaste hus.

– Folk brukar säga, jaha, är det ni som bor i spökhuset! Så vi har nog blivit lite kända i området i alla fall, säger pappa Fredric Gatu, som är hjärnan bakom allt.

Zombiefäll­an ny

Det är tredje året i rad som han skapar en värld av zombies och gravar på framsidan av deras hus. Varje år kommer nya grejer till och andra faller bort.

– Jag gillar att gå all in om jag ska göra något, dra det hela vägen. Och Halloween är ganska förlåtande, det ska vara lite ruffigt och slitet. Folk tar ofta en promenad förbi här på kvällen och många tycker att det är kul, framförall­t barnen, och då kan jag bjuda på det, säger Fredric Gatu, och drar igång rökmaskine­n.

Ta bort ”liket” varje dag

Nyheter i år är låtsas-liket vid ytterdörre­n som är invirat i en plastsäck, och buren där ett gäng zombies sträcker upp händerna genom gallret medan det kommer upp rök från underjorde­n. Men varken barnen eller mamman i huset är särskilt engagerade i spektaklet.

– Min fru klarar inte riktigt av liket så det får jag ta bort innan hon kommer hem varje dag. Men sedan lägger jag tillbaka det, förklarar Fredric, och tillägger att han brukar bolla idéer med barnen.

För att göra det ännu lite läskigare börjar en film rulla i ett av fönstren när mörkret har lagt sig. Vad den visar? Zombies som desperat försöker ta sig ut ur huset, förstås.

Alltihop har sin höjdpunkt på självaste Halloween, 31 oktober, då äger den årliga spökfesten rum på Nylandsaga­tan. För barnen, föräldrarn­a får hänga på om de vill, säger Fredric.

Bor du i Söderort och vill bli rejält skrämd? Gör en utflykt till Enskedefäl­tet, och leta upp områdets läskigaste hus. Gärna efter mörkrets inbrott.

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Walter och Wera, med kompisen Minou, visar upp sin läskiga trädgård. Minou, liket och Wera. Inga konstighet­er. LJUDLIGSKR­ÄCK. När pappa Fredric är på riktigt bra humör lägger han på läskigt ljud till sina skapelser också. (Det är dock inte han som är fotad här). ”Jättebra, då kan man styra volymen inifrån huset”, säger han.LIKGILTIGT?
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Walter och Wera, med kompisen Minou, visar upp sin läskiga trädgård. Minou, liket och Wera. Inga konstighet­er. LJUDLIGSKR­ÄCK. När pappa Fredric är på riktigt bra humör lägger han på läskigt ljud till sina skapelser också. (Det är dock inte han som är fotad här). ”Jättebra, då kan man styra volymen inifrån huset”, säger han.LIKGILTIGT?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden