Mitt i Söderort Årsta, Enskede

”Jag vill hävda att Posten var bättre förr”

- Johann Bernövall

på och var nyfiken på att prova själv.

Hur är Söderort ur ett brevbärarp­erspektiv? Bättre eller sämre än innanför tulllarna?

– Vad jag förstod med tiden var att Söderort var ganska exceptione­llt med så många hus utan hiss och postboxar. På brevbärars­pråk kallas de springport­ar. Vad som var jobbigt var att det blev för många springport­ar på vissa varv. Den yttre miljön i Söderort är rätt annorlunda, på sina håll nästan lantlig om man jäm- för med innanför tullarna, samtidigt är stadskänsl­an alltid där.

Posten i dag är ju hårt kritiserad. Var det bättre förr?

– Ja, jag vill nog hävda att det var det. Men då ska man veta att det för bara några decennier sedan var väldigt bra att vara brevbärare i Sverige, för många. Under guldåldern var det ett väldigt attraktivt arbete, på ett sätt som kan vara svårt att förstå idag. Posten var ett väldigt framgångsr­ikt bolag där de bäst betalda brevbärarn­a tjänade lika mycket som cheferna.

Utan att spoila boken, kan du bjuda på någon märklig och sann episod som du skildrar?

– Under en period delade jag ut post till en grillresta­urang som befann sig i startgropa­rna, och blev inbjuden till köket för att delta i provsmakni­ngen inför den kommande menyn. Det var en väldigt genuin upplevelse som jag minns med värme.

 ?? FOTO: WILLIAM ÖHMAN ?? Författard­ebutanten Ludvig Köhler släpper en roman om att jobba på posten.
FOTO: WILLIAM ÖHMAN Författard­ebutanten Ludvig Köhler släpper en roman om att jobba på posten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden