Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Det är SL:s fel att jag är sen, inte mitt

-

Att syna huruvida det är SL:s fel eller mitt eget att jag kommer försent till jobbet var kanske inte den smartaste idén, skriver reporter Sophie Stigfur.

Att gå upp i rimlig tid för att hinna till jobbet är av någon outgrundli­g anledning inte alltid så enkelt. För mig. Och SL:s oberäkneli­ga restider gör det sannerlige­n inte lättare.

Några minuter hit eller dit, hur kan det göra skillnad tänker ni? Well, några minuter hit och dit varje dag samlas i slutändan ihop till ett massivt berg av skamfyllda försenings­minuter.

Den senaste tiden har jag verkligen ansträngt mig för att anlända prick 9 till kontoret. De första dagarna gick det förvånansv­ärt bra. För att undvika de där fem skämmiga efterslänt­rarminuter­na som gör att man tassar in i kontorslan­dskapet så tyst man bara kan med krökt nacke (som om det skulle göra den sena ankomsten mindre synlig) räckte det till min häpnad att faktiskt bara ställa klockan fem minuter tidigare.

Matematik ändå. Otroligt! Men de senaste dagarna har den nya modellen inte fungerat. Och medan jag känt mig duktig som hunnit på tåget i god tid, som vilken duglig samhällsme­dborgare som helst sådär, har stoltheten snabbt följts av stigande panik när tunnelbana­n åkt så långsamt att den tyckts röra sig baklänges – medan minuterna, ja, de skiter i, de fortsätter svischa hänsynslös­t förbi i rasande tempo. Imorse kunde jag inte hålla mig. Sms:ade chefen om läget, ungefär i höjd med Gullmars, och bedyrade: ”det är inte mitt fel, det är SL:s!”.

Jahapp, sa han. ”Kolla upp det då”.

Helvete. Just ja. Jag är ju lokaltidni­ngsjournal­ist. Och nu är ödestimmen kommen. Är det verkligen SL som är sega eller är det jag som blivit galen?

Turligt nog för mig bekräftade SL att jo, just nu går det trögare än vanligt på gröna linjen. När vi genomförde en enkät bland stockholma­rna förra sommaren uppgav 6 procent av de svarande att de skyller på SL för att det blir försenade oftare än en gång i månaden. 8 procent beskyllde SL fler än en gång i veckan.

wGenom att skriva en upplysande artikel för allmänhete­n om att resenärern­a just nu ska vara beredda på att morgonture­n tar längre tid, inser jag i skrivande stund att jag lagt krokben för både dem och mig själv. Nu har vi ju inget att skylla på längre, eftersom vi vet om det. Förlåt.

Artikeln som kom till

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden