Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Föräldrar varnar för pulkabacke i Dalen

FÖRÄLDRAR VARNAR. Thibo, 6, fick sitta i rullstol efter olycka

- Eva Tonström 073-600 69 23 eva.tonstrom@direktpres­s.se

Snart kommer snön och massa barn som vill åka pulka. Men nu varnar föräldrar för att Dalens pulkabacke är livsfarlig, eftersom barn kör rakt in i stolpar nära backen.

Snart kommer snön och massa barn som vill åka pulka. Men nu varnar föräldrar för att Dalens pulkabacke är livsfarlig, eftersom barn kör rakt in i stolpar nära backen. Vi är många som har sagt till om det här, men det händer inget. Flera barn har gjort sig illa.

Sexåriga Thibo Sassene springer nedför backen i Dalenparke­n och visar hur det gick till när han satt på sin åkmadrass i vintras och for rakt in i en lyktstolpe som står vid backens slut.

– Jag försökte bromsa med ena foten men det gick för fort så då slog jag i mitt ben så här, berättar han och visar hur benet böjdes åt sidan.

Rullstol i två månader

Olyckan skedde i februari i år när han var ute i parken med förskolan, som då hade ansvaret för honom. När han slutligen kom in till sjukhuset visade det sig att han brutit lårbenet. Efter operatione­n fick han sitta i rullstol i två månader.

– Vi hade tur i oturen att det ”bara” var benet han skadade den här gången, det hade lika gärna kunnat vara nacken eller ryggen, säger Thibos mamma Louise Lindquist Sassene

Hon, och flera andra Dalenbor, är kritiska till att staden inte har täckt stolpar och staket, som står vid pulkabacke­n, med madrasser.

– Vi är många som har sagt till om det här, men det händer inget. Flera barn har gjort sig illa, säger hon.

Även parkour-redskapen skulle behöva vadderas vintertid, menar flera föräldrar, eftersom barnen åker på olika platser från det lilla berget som ligger i parken.

Ska åtgärdas

Pierre Persson, ansvarig för lokal- och stadsmiljö i Enskede-Årsta-Vantör, säger att han fick reda på problemet första gången på det öppna mötet som hölls i Dalen i september.

– Då handlade det om parkour-redskapen. Att någon skulle åka in i stängslet runt fotbollspl­an och stolparna är nytt för mig. Jag ska självklart kolla upp även detta och åtgärda. Just nu håller vi på och utreder vad vi ska göra för att förhindra skador i framtiden, säger och tillägger att det är olyckligt att flera barn har gjort sig illa.

Ny operation

Nu är Thibo så gott som återställd. Den 19 november ska han genomgå en ny operation för att ta ut de fyra spikar som sitter i benet. Men han kommer fortsätta att åka i Dalens pulkabacke.

– Ja, fast inte på madrass. Det får bli stjärtlapp, pulka eller snowracer då, säger han.

 ?? FO T O : P R I V A T ?? OLYCKSPLAT­S. Thibo med sin syster Akiba och mamma Louise Lindquist Sassene vid stolpen som Thibo kraschade in i, vilket gjorde att han tvingades sitta i rullstol.
FO T O : P R I V A T OLYCKSPLAT­S. Thibo med sin syster Akiba och mamma Louise Lindquist Sassene vid stolpen som Thibo kraschade in i, vilket gjorde att han tvingades sitta i rullstol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden