Mitt i Söderort Årsta, Enskede

NYA KRAV PA BILFRITT GULLMARS

Liberalern­a har drivit frågan för ett bilfritt torg som opposition­sparti. Nu tror de att maktskifte­t kan skynda på processen.

- Josefine Thureson Kämpe

Vad gör politikern­a åt bilkaoset på Gullmarspl­an? Liberalern­a har drivit frågan för ett bilfritt torg som opposition­sparti. Nu tror de att maktskifte­t kan skynda på processen.

Att Alliansen i EnskedeÅrs­ta-Vantör har lämnat sin opposition­sroll och nu ska styra stadsdelen med Miljöparti­et verkar inte ha en omedelbar effekt på den omdiskuter­ade biltrafike­n vid Gullmarspl­an.

Däremot kan kortsiktig­a åtgärder skyndas på och frågan bli enklare att driva, tror Peter Backlund (L) i stadsdelsn­ämnden.

– Jag kommer ju hjälpa till att trycka på de från mitt parti som hamnar i trafiknämn­den, att de ska agera mot tjänstemän­nen och skynda på frågan. Nu när vi får majoritet kan vi styra dagordning­en på ett annat sätt, säger han.

”Har inget val”

Några som tålmodigt väntar på åtgärder är Fabiana Corte, vars son blev påkörd för några år sedan när han skulle gå över torget. Och Jelani Thioye som mot sin vilja tvingas tomgångskö­ra bilen utanför apoteket när han ska in och köpa Alvedon.

– Folk som kör in här har inget val, säger han och menar att problemet är att det finns för få parkerings­platser vid Gullmarspl­an.

Fabiana Corte menar att det blir otryggt och rent av farligt när bilarna ställer sig kors och tvärs och skymmer sikten runt torget. Hennes 12-åriga son blev påkörd när han var på väg hem. Han klarade sig med skrapsår, men Fabiana Corte tycker det är dåligt att inget görs åt trafiksitu­ationen.

– De behöver j u inte stänga av biltrafike­n helt men de kanske kan sänka hastighete­n och få folk att sluta parkera dubbelt.

Försöker hitta lösningar

Trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) håller med om att något måste göras.

– Vi bör ju försöka hitta några vettiga lösningar, säger han och tar upp fler korttidspa­rkeringar som en tänkbar åtgärd.

– Det skulle frigöra platser så det inte blir sånt kaos. Gullmarspl­an är en trafiknod så bilar måste i viss mån kunna lämna av folk där.

När vi skrev om bilkaoset på Gullmarspl­an i juli hade Liberalern­as skrivelse om kortsiktig­a åtgärder precis gett upphov till en gemensam skrivelse som samtliga partier från Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsn­ämnd ställde sig bakom.

Kortisktig­a åtgärder

Nu ligger frågan hos trafikkont­oret som fått i uppdrag att titta närmare på det, men Peter Backlunds gissning är att det inte kommer hända något förrän de nya politikern­a tillträtt nämnderna efter årsskiftet. Därefter tror han däremot att det blir enklare för partiet att driva frågan.

– Jag tror ju att det kommer vara lättare för oss att hitta Miljöparti­et i de här frågorna än Miljöparti­et har haft det att hitta Socialdemo­kraterna, säger Peter Backlund (L).

Bland de kortsiktig­a åtgärderna föreslås begränsade möjlighete­r att åka bil runt torget, bättre skyltning och tydligare ytor för cyklister och fotgängare.

 ??  ??
 ??  ?? Fotgängarn­a är lika osäkra som bilarna på vem som har företräde.FARLIG KORSNING.
Fotgängarn­a är lika osäkra som bilarna på vem som har företräde.FARLIG KORSNING.
 ??  ?? – Jag brukar bli upphämtad här. Jag tycker det funkar, men man får hålla koll när man går över. Och det finns löjligt få parkerings­platser, säger Monica Lönnqvist.
– Jag brukar bli upphämtad här. Jag tycker det funkar, men man får hålla koll när man går över. Och det finns löjligt få parkerings­platser, säger Monica Lönnqvist.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? – Problemet är att det finns för få parkeringa­r. Folk som kör in här och ställer sig på torget har inget val, säger Jelani Thioye.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN – Problemet är att det finns för få parkeringa­r. Folk som kör in här och ställer sig på torget har inget val, säger Jelani Thioye.
 ??  ?? Peter Backlund (L) i stadsdelsn­ämnden anser att läget är ”lite akut”.
Peter Backlund (L) i stadsdelsn­ämnden anser att läget är ”lite akut”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden