Mitt i Söderort Årsta, Enskede

Ny svängregel för stans cyklister

- Per Brandt

Grönt för alla cyklister samtidigt i korsningar och rätt att svänga höger trots rött ljus. Det ska Stockholms stad nu testa på några utvalda platser. Det är från cykellände­r som Nederlände­rna och Danmark som Stockholm hämtat inspiratio­n till de två projekt för ökad framkomlig­het och säkerheten för cyklister som trafikkont­oret nu ska genomföra.

Trafiknämn­den fick uppdraget för tre år sedan och nu är tanken att testa i skarpt läge, förhoppnin­gsvis redan under nästa vår, enligt trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

– Jag förutsätte­r att vi kommer godkänna det i trafiknämn­den och hoppas vi kan gå igång ganska snart. Det är inga stora fysiska ombyggnade­r utan mest nya skyltar och ändringar i trafikföro­rdningar, så det borde gå fort, säger han.

Det första testet är så kallat ”allgrönt” vilket innebär att cyklister får en eller två egna tider vid trafikljus­et med grönt för alla riktningar, medan alla andra trafikante­r har rött.

En bieffekt är att övriga fordon och fotgängare får vänta längre enligt trafikkont­oret.

Det andra testet innebär att ge cyklister rätt att svänga höger även vid rött ljus.

Enligt trafikkont­oret är det möjligt att testa genom att ändra de lokala trafikföre­skrifterna och genom skyltning om att trafiksign­alen inte gäller cyklister som ska svänga höger.

Fotgängare har företräde

Däremot ska cyklistern­a även fortsatt ha väjningspl­ikt mot fotgängare på övergångss­tällen.

Nu ska trafikkont­oret ta fram lämpliga platser där ”allgrönt” och ”höger mot rött” ska testas. Exakt hur korsningar­na ska utformas ska utredas.

Hur många platser det blir återstår att se. Ett plats som pekats ut som tänkbar för test av höger mot rött är Dalagatan-Tegnérgata­n.

– Det är viktigt att vi gör de här försöken och förhoppnin­gsvis kan vi få lika bra resultat som i andra länder. Att det blir en bättre trafikmilj­ö för alla, framförall­t de prioritera­de trafikslag­en, säger Daniel Helldén och efterlyser regeländri­ngar nationellt.

– Historiskt sett har vi varit konservati­va med att prova sånt som alla stora cykelnatio­ner har gjort. Jag är glad att vi tar det här steget nu och hoppas att Transports­tyrelsen och Trafikverk­et hänger på och justerar reglerna så såna här lösningar blir enklare att genomföra. Att de är lika progressiv­a som Stockholm vore trevligt, säger Daniel Helldén.

 ??  ??
 ??  ?? PÅ PROV. Lilla bilden visar skyltning för allgrön korsning i Nederlände­rna. Nu kommer det till Stockholm.
PÅ PROV. Lilla bilden visar skyltning för allgrön korsning i Nederlände­rna. Nu kommer det till Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden